Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Gonzales – Barba Pera: Španija iskreno podržava evropsku budućnost Srbije

24. februar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Gonzales – Barba Pera: Španija iskreno podržava evropsku budućnost Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar MIP Španije za evropske poslove Huan Gonzales - Barba Pera razgovarali su o aktivnostima Srbije u daljem procesu pristupanja, saradnji dve države u procesu evrointegracija, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministar je iskazala zahvalnost Španiji na podršci i pomoći koju pruža Srbiji u evropskoj integraciji, pošto je Španija zagovornik politike proširenja i jer jasno podržava evropsku budućnost Srbije.

Jadranka Joksimović obavestila je sagovornika o našoj posvećenosti procesu pristupanja i naglasila da se posebna pažnja u reformama posvećuje vladavini prava, ekonomiji i održivom razvoju.

Sagovornici su razmenili mišljenja o predlogu nove metodologije EK. Jadranka Joksimović ocenila je da predlog nove metodologije nije loš za Srbiju, ali i da nije naročito bolji od one po kojoj Srbija sada pregovara. Naglasila je da ćemo sačekati da vidimo napredni ekonomski plan, trebalo bi da bude predstavljen na Samitu ZB-EU u maju Zagrebu, da ćemo ga pažljivo analizirati i onda doneti odluku.  

Ministar je istakla da smo pokazali da imamo potencijal da pregovaramo po bilo kojoj metodologiji, podsetila je da već pregovaramo po strogoj i da smo jedina država koja je pregovore otpočela, u ranoj fazi, otvaranjem poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlja 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Jadranka Joksimović je napomenula i da bi kredibilna politika proširenja EU trebalo da omogući veća sredstva za razvoj programa IPA 3 za perspektivu 2021 – 2027, kao i za WBIF – finansijski okvir za Zapadni Balkan, ali i da se stvori prostor za dodatne investicije u pogledu prioriteta održivog razvoja i Zelenog dogovora za region.

Ministar za evropske integracije je, takođe, zahvalila Španiji i na principijelnom i doslednom stavu po pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ona očekuje da Priština ukine tarife na robu iz Centralne Srbije i na taj način obezbedi uslove za nastavak dijaloga.

Državni sekretar MIP Španije za evropske poslove Huan Gonzales - Barba Pera rekao je da će ta država nastaviti da aktivno podržava i promoviše proces pristupanja Srbije. Ukazao je da Srbija prednjači u rezultatima reformi, naglasio je da je veoma važno to što su reforme u segmentima vladavine prava, ekonomije i održivog razvoja vidljive i naveo da bi trebalo da budu nastavljene. Gonzales - Barba Pera je konstatovao da se Španija zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz jasno predočenu obavezu Prištini da prethodno ukine nametnute dodatne tarife.

Gonzales - Barba Pera je naglasio i da se Španija čvrsto zalaže za poštovanje statusne neutralnosti EU, po pitanju predstavljanja takozvanog Kosova.

Joksimović i Gonzales - Barba Pera ukazali su na značaj izbora nekadašnjeg ministra inostranih poslova Španije Žozefa Borela na mesto potpredsednika Evropske komisije i visokog predstavnika EU za spoljnu u bezbednosnu politiku.

Sagovornici su saglasni da su bilateralni odnosi dveju država jako dobri i bez otvorenih pitanja i da postoji obostrana opredeljenost za njihovim intenziviranjem, pre svega kroz trgovinsku saradnju, kao i kulturnu i javnu diplomatiju.

Izvor: Tanjug