J. Joksimović: Srbija prepoznata kao zemlja prvorazrednih kapaciteta za reforme i integracije

04. februar 2020. | Brisel

J. Joksimović: Srbija prepoznata kao zemlja prvorazrednih kapaciteta za reforme i integracije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u Briselu je izjavila da se opredeljenje Srbije za nastavak EU puta ne dovodi u pitanje, ali i da EU mora konačno jedim glasom da progovori o politici proširenja.   

Jadranka Joksimović je nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom ocenila da je Srbija prepoznata kao važan partner i pristupna zemlja, ali i buduća članica EU koja će moći da doprinese boljitku Unije.

Ona je najavila da će Bilčik kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju  pripremati predlog rezolucije u narednim mesecima, a koja će do kraja godine biti usvojena u Evropskom parlamentu. 

„Važno je da sa gospodinom Bilčikom redovno razmenjujemo sve ono što Srbija u reformskom procesu radi, a posebno u oblasti vladavine prava, ekonomije i drugih važnih pitanja za Srbiju i naš proces evropskih integracija“, ocenila je Joksimović.

Ministar Joksimović kaže da je sa Bilčikom razgovarala o predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan koji će se u maju održati u Zagrebu, kao i o Konferenciji o budućnosti Evrope koja je planirana da se sprovede u naredne dve godine.

„Važno je da i stavovi zemalja u pristupnom procesu i zemalja kandidata budu deo šire debate. Srbija je tu pokazala puno inicijativa. Stalno razgovaramo i iznosimo u Beogradu, Briselu i drugim glavnim gradovima naša očekivanja i stavove. Mislim da je Srbija prepoznata kao ozbiljna zemlja sa prvorazrednim kapacitetima i za reforme i za integracije“, kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da će dešavanja EU iznedriti jednu novu politiku proširenja koja može da bude i „dinamičnija, ali i usporavajuća“.

Joksimović ocenjuje da to zavisi od toga kako će se države članice usaglasiti u kom pravcu ide EU i Evropa.

Ministar podseća da se ove godine obeležava 30 godina od Pariske povelje za novu Evropu koja je predvidela da „nema ujedinjene i slobodne Evrope ukoliko nije od Arktika do Mediterana“.

„Na nama je da radimo svoj deo posla. Mi to izbegavati nećemo, pre svega zbog dobrobiti naših građana. Sa druge strane, važno je da EU jednim glasom konačno govori o politici proširenja“, poručila je ministar Joksimović.

Ona je dodala da Srbija razume da ima različitih interesa i vizija, ali da je važno da se razume u kom pravcu se ide, da se čuje „jedan glas EU“ i da se u odnosu na to kreira dinamika i mapa puta koje će Srbija sprovoditi u reformskom procesu.

„Ponovila sam da je neupitno opredeljenje Srbije za nastavak evropskog puta. Reforme vidljive na svakom koraku, kako u životu naših građana, tako i u onome što možemo da merimo kao napredak u ključnim oblastima ekonomije i vladavine prava“, kaže Joksimović.

Ministar napominje da postoje očekivanja da Srbija može i brže i bolje.

„I može, ali bi bilo nefer reći da Srbija kaska i gubi dah u reformama. Srbija niti kaska, niti gubi dah. Idemo solidnim tempom, a volela bih da i dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja bude brža i da ide u korak sa onim što mi radimo“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug