Ambasadori država članica EU na sastanku sa ministrom Joksimović u Baču

24. januar 2020. | Beograd

Ambasadori država članica EU na sastanku sa ministrom Joksimović u Baču

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU u Baču. Ministar i ambasadori imali su pozitivnu i konstruktivnu diskusiju u vezi sa tekućim pitanjima u procesu pregovora o pristupanju Srbije EU, kao i o prioritetima Evropske unije i Srbije u 2020. godini i perspektivi napretka Srbije na evropskom putu.

Joksimović je tom prilikom istakla da Srbija, kao jedna od predvodnica u procesu evropskih integracija u regionu, značajno doprinosi očuvanju kredibiliteta i afirmaciji politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije.

Pre održanog sastanka, ministar i ambasadori obišli su Franjevački samostan u Baču, koji datira iz 12. veka, a koji je zvanično ponovo otvoren prošlog leta, nakon završetka radova na rekonstrukciji, i danas predstavlja izuzetan primer srpskog kulturnog nasleđa. Zajedno sa bačkom tvrđavom i manastirom Bođani, završen je muzejski kompleks, a sve uz podršku iz fondova EU. Oba ova spomenika kulture rekonstruisana su kroz finansiranje od strane EU u iznosu od gotovo 4 miliona evra.

Evropska unija je od 2014. godine obezbedila oko 1.5 milijardi evra bespovratne pomoći našoj zemlji za podršku reformama u oblasti pravosuđa, javne uprave, obrazovanja, zapošljavanja, saobraćaja, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine i kulture. Ova podrška doprinosi sveukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju i napretku nerazvijenih delova Srbije.

Izvor: Tanjug