J. Joksimović i Klosa: Važno učešće kandidata na konferenciji o budućnosti Evrope

23. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Klosa: Važno učešće kandidata na konferenciji o budućnosti Evrope

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa francuskim novinarom, ekspertom za EU i počasnim predsednikom francuskog tink tenka „EuropaNova“ Gijomom Klosom. Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj debati o budućnosti EU, politici proširenja, najavljenom Zelenom dogovoru za EU i Zapadni Balkan, francuskim predlozima o novoj metodologiji, kao i samom procesu evropskih integracija Srbije.

Joksimović je sagovornika informisala o rezultatima poslednjeg decembarskog istraživanja javnog mnjenja koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije, a po kome 54 procenta građana podržava članstvo Srbije u EU, a 73 odsto reforme koje su deo procesa evrointegracija. Izrazila je uverenje da EU, kroz kredibilnu i aktivnu politiku proširenja, može da povrati i ojača svoj strateški suverenitet. Srbija razume da je potrebna unutrašnja reforma EU i nova platforma za jaču ulogu Evrope u svetu, a Srbija kao dosledan kandidat za članstvo sa strpljenjem, ali i aktivnim reformskim kursom, može da prati ove procese u EU, jer je i nama u interesu da Evropa bude snažnija i ujedinjenija.

Klosa je ukazao da su upravo ove teme predmet buduće najavljene Konferencije o budućnosti Evrope, koja bi trebalo da se održi tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU, i da je Francuska zainteresovana, ali i EU, da i Srbija – kao i drugi kandidati i potencijalni kandidati iznese svoje viđenje budućnosti Evrope. Klosa je naglasio da je, pored institucija EU i država, posebno značajna uloga civilnog društva i građana EU, kao i građana regiona.

Joksimović i Klosa saglasili su se da ja važno jasno istaći da evropska budućnost regiona postoji i da krajnji cilj ostaje nepromenjen, a to je punopravno članstvo Srbije u EU.

Izvor: Tanjug