Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Zakon o slobodi veroispovesti ozbiljan korak unazad

09. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Zakon o slobodi veroispovesti ozbiljan korak unazad

Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori nesumnjivo je ozbiljan korak unazad u pogledu poštovanja osnovnih evropskih vrednosti koje se odnose na prava manjina, koje uključuje i verska prava, kao i svesno zaobilaženje međunarodnih standarda i konvencija iz ove oblasti, poručila je ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

To posebno zabrinjava u kontekstu činjenice da je Crna Gora, zajedno sa Srbijom, označena kao jedna od prednjačećih država pristupnog procesa, napominje Joksimović u izjavi Tanjugu, komentarišući usvajanje tog zakona.

„Ponovo ću podsetiti i EU, ali i druge u regionu da je Srbija jedina zemlja koja je u pregovaračkom procesu imala uslov da u okviru poglavlja 23 koje se odnosi na vladavinu prava, sačini i usvoji poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava manjina, što je Srbija kao ozbiljna, demokratska multietnička država svih svojih građana iskreno i delotvorno uradila i sprovodi na delu“, navela je Joksimović.

Ministar je istakla da je Srbija pokazala da je voljna da manjinska prava podigne na viši nivo, uključujući i verska prava, te su u Srbiji crkve i verske zajednice ravnopravne i slobodne da samostalno raspolažu imovinom i uređuju svoju unutrašnju organizaciju i verske poslove.

„Otuda očekujem da EU pažljivije sagledava situaciju u regionu i zemljama članicama, kandidatima i potencijalnim kandidatima u pogledu ostvarivanja manjinskih i verskih prava i u proces evropskih integracija unese jasna očekivanja u vezi sa ovim pitanjem, makar onoliko koliko je od Srbije traženo, i što Srbija aktivno sprovodi“, navela je Joksimović.

Istakla je da je to jedini način da se politika proširenja i pregovarački proces vodi na objektivan, po istim aršinima i fiksnim standardima koji su suština procesa evropskih integracija.

Izvor: Tanjug