J. Joksimović: Hrvatsko predsedavanje EU da nastavi Kredibilnu strategiju proširenja

03. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Hrvatsko predsedavanje EU da nastavi Kredibilnu strategiju proširenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je danas početak predsedavanja Hrvatske Savetom EU i poručila da očekuje da ta zemlja, kao država članica iz regiona, doprinese kvalitativnom unapređenju procesa proširenja, kroz iskreno zalaganje vrednovanja pojedinačnih rezultata država kandidata i potencijalnih kandidata.

„Hrvatska, kao najmlađa članica EU, ima dodatnu odgovornost da aktivno delotvorno podrži sprovođenje Strategije kredibilnog proširenja EU iz 2018, a u kojoj je Srbija prepoznata kao jedna od predvodnica tog procesa u regionu. Očekujem da se to uobliči i u okviru novog višegodišnjeg finansijskog okvira EU, odnosno usvajanja novog budžeta EU, a o čemu će započeti rasprava tokom hrvatskog predsedavanja“, navela je Joksimović za Tanjug povodom početka hrvatskog predsedavanja Savetom EU 1. januara.

Govoreći o tempu otvaranja poglavlja, Joksimović kaže da i dalje nije usaglašen sa tempom kojim Srbija dostavlja pregovaračka dokumenta i sprovodi reforme.

Podseća da je Srbija do kraja finskog predsedavanja zvanično podnela četiri pregovaračke pozicije, poglavlje 2 - sloboda kretanja radnika, poglavlje 3 - pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, poglavlje 14 - transport i poglavlje 21 - transevropske mreže.

Uskoro će, kaže, biti poslata i pregovaračka pozicija za poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, koja se sa navedenim ekonomskim poglavljima, poklapa sa perspektivama iz ekspozea predsednika Evropske komisije, Ursule Van der Lajen.

To znači da će, tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU, Srbija imati pet potpuno tehnički spremnih pregovaračkih poglavlja, od kojih su neka iz domena evropskog „Zelenog dogovora“, naglašava ministar.

„Ovo posebno napominjem, jer mislim da postoji usporavanje dinamike otvaranja poglavlja, iako Srbija ne usporava svoj proces reformi, već naprotiv, sprovodi sve reforme dosledno i u skladu sa evropskim politikama“, navodi Joksimović.

Joksimović kaže da razumemo da je Evropska unija u prethodnim mesecima usmerila pažnju ka unutrašnjim izazovima, ali dodaje da Srbija kao država kandidat za članstvo, koja je prepoznata kao predvodnica tog procesa, očekuje veću posvećenost Evropske komisije procesu proširenja.

Nesumnjivo je da će se uspeh hrvatskog predsedavanja, pored proklamovanih prioriteta, meriti i odnosom prema regionu, kaže Joksimović i dodaje da, naravno, sve države članice zajednički donose odluke u pogledu otvaranja novih pregovaračkih poglavlja sa državama kandidatima, kao i o otvaranju pristupnih pregovora za potencijalne kandidate.

„Otuda će važan događaj biti Samit EU i region Zapadnog Balkana u maju ove godine, kao prilika da se na najvišem nivou razgovara o realnostima i izazovima, ali i šansama i mogućnostima proširenja“, navodi Joksimović.

Dodaje da je takav format sastanka od izuzetne važnosti za građane jer im se šalje nedvosmislena poruka da EU i dalje računa na naš region.

„U tom pogledu, Srbija od samog početka pregovora, sprovodi proces pristupanja na osnovu najboljih evropskih standarda, u dobroj veri i u interesu svojih građana", kaže Joksimović.

Ističe da je Srbija odgovorno posvećena reformama i da će nastaviti da ih ispunjava na odgovoran način, kao što je činila i do sada. Ministar ističe da Evropska unija ostaje ključni partner i da se Srbija nada da će takav odnos nastaviti da se osnažuje i razvija i tokom šestomesečnog hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše priče o bilateralnim pitanjima, Jadranka Joksimović je istakla da očekuje da se Hrvatska postavi odgovorno i objektivno i da nema mesta nikakvim najavama unošenja bilateralnih pitanja u nastavak pregovora.

Izvor: Tanjug