Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Amendola: Italija se zalaže da Srbija što pre postane deo EU

16. decembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Amendola: Italija se zalaže da Srbija što pre postane deo EU

Ministar za evropske poslove Italije Vinćenco Amendola izjavio je danas da bi bila politička greška da se ne otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da ne želi da to donese konfuziju Srbiji.

Amendola je, nakon sastanka sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović istakao da Italija nastavlja da podržava proces evropskih integracija Srbije, ali i da podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Radimo intenzivno na tome da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Međutim, ne želimo da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom dovedu do neke konfuzije. Srbija mora da nastavi putem kojim je krenula i da postane deo EU. Smatramo da bi se taj proces mogao i ubrzati“, naveo je Amendola.

Ministar Jadranka Joksimović takođe je ukazala da bi trebalo da se donese pozitivna odluka o početku pregovora Severne Makedonije i Albanije.

Ona je ministru Amendoli prenela inicijativu koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić o subregionalnom ekonomskom povezivanju, odnosno tzv. mini Šengenu.

„Italija, koja je razumela opravdanost jedne takve inicijative, stoji čvrsto na stanovištu da kredibilna politika proširenja prema svima koji imaju evropske aspiracije, treba da ostane značajna politika EU“, istakla je Joksimović.

Ona je navela da Srbija sprovodi ozbiljne reforme i da je po ekonomskom razvoju najbolja u regionu.

„Pregovaramo po najstriktnijoj i najzahtevnijoj metodologiji, po kojoj nijedna druga država nije pregovarala i mi se nikada nismo žalili na to, samo očekujemo jedan fer i pošten pristup. Ne žalimo se na kriterijume, ali smatramo da bi mogli da budu podsticajniji“, istakla je Joksimović.

Italijanski ministar je istakao da između Srbije i Italije postoji 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva i da Italija snažno podržava evropski put Srbije.

„Čvrsto podržavamo proces evropskih integracija Srbije, koja je uspela da otvori 18 od 35 poglavlja. Nastavićemo zajedno da radimo na tome, sve kako bi Srbija postala deo EU“, poručio je Amendola.

Joksimović je dodala da su bilateralni odnosi Italije i Srbije na visokom nivou i to najbolje pokazuju ovakve značajne posete. 

„Amendola je došao iz Italije u Beograd nakon samo nekoliko meseci od kako je na mestu ministra za evropske poslove. Time je jasno stavio do znanja koliko Italija na jedan iskren i aktivan način podržava i politiku proširenja. Ova poseta je značajna zbog iskrenog razgovora u kojem shvatamo na koji način Italija vidi ovaj proces i na koji konkretno način možemo da ga unapredimo“, rekla je Joksimović.

Posebno se zahvalila ministru Amendoli na podršci Italije na otvaranju novih poglavlja.

„Nedavno smo otvorili poglavlje 4, a u pitanju je sloboda kretanja kapitala. Italija je podržavala i da se više poglavlja otvori sa Srbijom. Nadamo se u idućoj godini tokom hrvatskog i nemačkog predsedavanja da ćemo moći da damo novi zamajac proširenju“, dodaje Joksimović.

Ona je naglasila i da EU može da računa na Srbiju kao na strpljivog i odgovornog kandidata za članstvo.

Izvor: Tanjug