J. Joksimović sa delegacijom EP: Srbija, ozbiljan kandidat i važan partner EU

02. decembar 2019. | Beograd

J. Joksimović sa delegacijom EP: Srbija, ozbiljan kandidat i važan partner EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom Evropskog parlamenta koju su činili poslanik i predsedavajući političke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Jadranka Joksimović upoznala je sagovornike sa trenutnom situacijom u procesu evropskih integracija i planovima i aktivnostima Srbije u nastavku pristupanja. Istakla je da je naša država opredeljena da nastavi evropske integracije i sprovodi reforme koje razumemo kao najbolji model za napredak ali i sveukupni razvoj države i društva. Ukazala je da su za Srbiju i građane posebno važne reforme u segmentima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, slobode medija i ekonomije i da se njima posvećuje poseban značaj. Učinak reformi u navedenim oblastima prepoznali su, prema njenim rečima, i strani investitori kroz povećan interes za ulaganje u srpsku privredu.

Ministar smatra i da bi upravo zbog pozitivnih rezultata reformi – pre svega u vladavini prava, Srbija do kraja godine – od četiri tehnički pripremljena poglavlja, trebalo da otvori jedno ili dva. U tom smislu, ona očekuje da će do kraja godine – tada se završava predsedavanje Finske Savetom EU, biti održana Međuvladina konferencija. Time bi se potvrdilo i da će nova EK nastaviti da sprovodi kredibilnu politiku proširenja – akt koji je 2018. godine ustanovila prethodna. Joksimović je, takođe, istakla važnost pozitivnih izjava novog predsednika EK Ursule fon der Lajen, o evropskoj budućnosti regiona.

Osim toga, ministar je konstatovala i da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava donela konkretne zaključke koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova što je, pre svega, odgovorno prema građanima Srbije.

Jadranka Joksimović je precizirala i da bi za Beograd bilo jako bitno da EU predoči svoje interese i utvrdi model nastavka politike proširenja. Rekla je da Srbija razume okolnosti u kojima je EU, i njenu potrebu da se menja, ali i da očekujemo da se dodatno ne usporava proces pristupnih pregovora Srbije.

Ministar za evropske integracije istakla je da inicijativa predsednika Aleksandra Vučića, koju su podržali premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama, jeste najbolji primer opredeljenja Srbije da – u skladu sa najboljim vrednostima i tekovinama EU, podstakne i osnaži regionalnu saradnju i povezivanje u regionu, jer su slobodan protok ljudi, robe i kapitala osnovne vrednosti EU.

Članovi delegacije EP Veber i Bilčik apostrofirali su da je evropska perspektiva Srbije važna – kako za samu EU, tako i za region. Poseta delegacije EP i grupacije EPP, neposredno po formiranju EK, upravo to i potvrđuje. Naglasili su da napredak Srbije u procesu evropskih integracija treba da bude valorizovan u skladu sa postignutim rezultatima, čime bi se obnovio kredibilitet posvećenosti EU politici proširenja. Istovremeno, potvrdili su da će EP nastaviti da podržava naš evropski put. Ocenili su da se Srbija potvrdila kao pouzdan kandidat za prijem u EU, država na koju EU računa i važan činilac stabilnosti regiona. Istovremeno, akcentovali su i da će politika proširenja biti jedan od prioriteta u radu Evropskog parlamenta i nove Evropske komisije.

Veber i Joksimović su se saglasili da je SNS veoma aktivna i značajna pridružena članica EPP, što je dodatna platforma saradnje i boljeg uvida u pravce evropske politike.

Izvor: Tanjug