J. Joksimović: Evropska komisija da ostane posvećena EU budućnosti regiona

27. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Evropska komisija da ostane posvećena EU budućnosti regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je današnji izbor nove Evropske komisije (EK), sa Ursulom fon der Lajen na čelu, i izrazila očekivanje da će novi saziv ostati posvećen pravcu koji je trasirala prethodna EK kroz Strategiju za kredibilnu perspektivu proširenja, donetu 2018. godine, kojom se potvrđuje evropska budućnost regiona.

„Izbor nove EK je potvrda snažnog legitimiteta koji proističe iz podrške Evropskog parlamenta koji je većinom podržao izbor novih komesara. To je od posebnog značaja, imajući u vidu sa kakvim se izazovima EU trenutno suočava, kao i namerom za unutrašnjom reformom EU“, izjavila je Joksimović Tanjugu povodom izbora nove EK.

Ona je posebno pozdravila to što EK, po prvi put u svojoj istoriji, za predsednika ima ženu.

„Osim toga, činjenica da će u novom sazivu značajno biti izbalansiran broj žena i muškaraca na mestima komesara ukazuje da je napravljen ozbiljan pomak u domenu rodne ravnopravnosti“, rekla je Joksimović.


Ona kao posebno značajno izdvaja to što je novoizabrana predsednica EK među najvažnijim pitanjima navela proširenje EU na naš region, poručivši da su vrata EU za ostatak Jugoistočne Evrope i dalje „otvorena“.

„Sa tim u vezi, naša očekivanja su da će nova pozitivna energija dati dodatni impuls pregovaračkom procesu. Posebno pozdravljamo i imenovanje Olivera Varheljija za komesara za proširenje, koji je jasan zagovornik politike proširenja, dobar poznavalac evropske politike i dobro poznaje prilike u regionu“, navela je ministar za evropske integracije.

Joksimović očekuje da, sa puno posvećenosti i kredibiliteta, novi saziv EK nastavi važne procese reformi, da govori snažnijim i jednim glasom oko najvažnijih zajedničkih politika, da osnaži i regeneriše suverenost EU.

„Na Srbiju može da računa kao na odgovornog, posvećenog i pouzdanog partnera i zemlju koja je tokom pristupnog procesa pokazala pouzdanost i partnerski odnos sa EU, učestvujući u nekim od važnih sektorskih politika EU“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug