Joksimović i Falkoni: Francuska zainteresovana za komentare Srbije

19. novembar 2019. | Beograd

Joksimović i Falkoni: Francuska zainteresovana za komentare Srbije

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni razgovarali su o budućnosti politike proširenja, pogledima Pariza na politiku proširenja, aktuelnim razmišljanjima o pravcima mogućih reformi u EU i njenih zajedničkih politika, kao i o odnosima u regionu, bilateralnim odnosima, i pristupnom procesu Srbije.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru ministar Joksimović je zahvalila na inicijativi ambasadora da dodatno predstavi pozicije Francuske u pogledu tzv. „non pejper“ o eventualnim izmenama metodologije, a koji je izazvao veliku pažnju domaće javnosti, ali otvorio prostor za različite interpretacije i nedoumice. Posebno se zahvalila ambasadoru Falkoniju na ažurnosti i trenutku, da baš kada traje ministarski sastanak EU u Briselu, i mi dobijemo priliku da saznamo više o pojedinostima zamisli i ideja koje su predočene državama članicama EU u „non pejperu". To pokazuje da Francuska vrednuje i uvažava mišljenje i stav Beograda, i da su otvoreni da čuju i naše komentare, ideje, sugestije i nedoumice, posebno u pogledu činjenice da je Srbija pristupajuća zemlja koja ima definisan pregovarački okvir, sa specifičnom i nikada osim na Srbiji primenjenom striktnom metodologijom pregovora, a koja se u izvesnoj meri poklapa sa nekima od zamisli prezentovanim u „non pejperu".

Joksimović je naglasila da sa razumevanjem i strpljenjem aktivno zainteresovano posmatramo predloge reformi EU i politike proširenja, ali i da istovremeno aktivno delujemo u pogledu našeg pristupnog procesa i sprovođenja obaveza koje smo preuzeli. Otuda je izrazila očekivanje da će tokom finskog predsedavanja do kraja godine, države članice prepoznati rezultate koje smo postigli u oblasti implementacije obaveza iz poglavlja 23 i 24, a koji su značajni, i da će Srbija dobiti saglasnost za otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu.

Francuski ambasador je podvukao da je pozicija Francuske jasna u pogledu krajnjeg cilja pristupnog procesa – a to je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme. Detaljnije je predstavio zamisli sadržane u „non pejperu", ali i naglasio da će one svakako biti temeljeno diskutovane među svim državama članicama, jer da bi zaživele moraju da budu usaglašene u okviru EU, nove EK i svih država članica. Naglasio je da Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnu pristupajuću državu, koja sprovodi važne reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije. Takođe, naglasio je da je od izuzetnog značaja za Francusku da čuje stavove, viđenja i iskustva i predloge i eventualne nedoumice Srbije kao odgovornog kandidata koji je duboko u procesu pristupanja, u pogledu dosadašnjeg načina i metodologije vođenja pregovora, kao i vidljivih i konkretnih koristi procesa u ovoj fazi pregovora.

Ministar Joksimović se zahvalila ambasadoru Falkoniju na otvorenosti i spremnosti da sasluša naše stavove čime je pokazano da je Francuska prepoznala Srbiju kao zemlju koja ostvaruje visok stepen partnerskog odnosa sa EU u brojnim pitanjima od zajedničkog interesa i da, kao i do sada, nastavljamo da budemo odgovorno rešeni da nastavimo proces evrointegrisanja.

Sagovornici su se složili da je bilateralna saradnja dve zemlje u stalnom usponu, posebno nakon važne posete predsednika Makrona Srbiji jula ove godine. Privredna saradnja je izuzetno intenzivna, što svedoči i nedavno uspostavljena Francuska agencija za razvoj sa ciljem dodatnih impulsa razvoju privrede Srbije i Francuske.

Izvor: Tanjug