Otvorena izložba fotografija o Beogradu i Helsinkiju

13. novembar 2019. | Beograd

Otvorena izložba fotografija o Beogradu i Helsinkiju

Izložba fotografija „Primenjena nostalgija“, posvećena Beogradu i Helsinkiju, otvorena je danas u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru projekta koji je 17. put sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.

Projekat „Primenjena nostalgija“ je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi fotografija umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Otvaranju izložbe prisustvovala je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je cilj projekta „Primenjena nostalgija“ da pokaže da Srbija i zemlje EU dele zajednički evropski kulturni prostor.
„To smo nesumnjivo potvrdili u prethodnim godinama tražeći sličnosti i razlike između naših gradova. To i jeste proces evropskih integracija Srbije, to nisu samo pregovori, reforme i standardi kao najvažnija stvar, već i šira dimenzija pripadnosti Srbije evropskom identitetu i kulturnom prostoru“, istakla je Joksimović.

Dodala je da izložba pruža priliku građanima Srbije, ali i građanima EU, koji ne znaju dovoljno o našoj zemlji, da steknu uvid o brojnim sličnostima i stvarima koje su nam zajedničke.
„Delimo prošlost, a čini mi se i budućnost“, rekla je Joksimović i zahvalila šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju i ostalim ambasadorima koji su prisustvovali otvaranju izložbe i time, kako je ocenila, pokazali da evropska budućnost Srbije nije upitna.

Izvor: Tanjug