Отворена изложба фотографија о Београду и Хелсинкију

13. новембар 2019. | Београд

Отворена изложба фотографија о Београду и Хелсинкију

Изложба фотографија „Примењена носталгија“, посвећена Београду и Хелсинкију, отворена је данас у Југословенској кинотеци у оквиру пројекта који је 17. пут спровело Министарство за европске интеграције.

Пројекат „Примењена носталгија“ је замишљен као серија заједничких изложби фотографија уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ.

Отварању изложбе присуствовала је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је истакла да је циљ пројекта „Примењена носталгија“ да покаже да Србија и земље ЕУ деле заједнички европски културни простор.
„То смо несумњиво потврдили у претходним годинама тражећи сличности и разлике између наших градова. То и јесте процес европских интеграција Србије, то нису само преговори, реформе и стандарди као најважнија ствар, већ и шира димензија припадности Србије европском идентитету и културном простору“, истакла је Јоксимовић.

Додала је да изложба пружа прилику грађанима Србије, али и грађанима ЕУ, који не знају довољно о нашој земљи, да стекну увид о бројним сличностима и стварима које су нам заједничке.
„Делимо прошлост, а чини ми се и будућност“, рекла је Јоксимовић и захвалила шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију и осталим амбасадорима који су присуствовали отварању изложбе и тиме, како је оценила, показали да европска будућност Србије није упитна.

Извор: Танјуг