J. Joksimović i Jelstad: Norveška nastavlja razvojnu saradnju sa Srbijom

07. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Jelstad: Norveška nastavlja razvojnu saradnju sa Srbijom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Norveške Jernom Jelstadom o evropskoj integraciji Srbije, aktivnostima u reformskom procesu, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci kojom Norveška, iako nije član EU, podržava evropski put Srbije – posebno su važne u segmentu reformi. U tom smislu, naglasila je značaj onih koje se tiču vladavine prava, državne uprave, zaštite životne sredine, konkurentnosti, klimatskih promena, ali i usklađivanja standarda i propisa. Ona očekuje da će države članice EU doneti odluku da do kraja godine otvorimo nova pregovaračka poglavlja, čime će se na pravi način valorizovati rezultati reformi.

Ministar je navela da je Norveška, od 2008. godine, opredelila više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava za brojne projekte i ekspertsku i razvojnu pomoć. Ona je prevashodno usmerena ka unutrašnjem razvoju države, održivom procesu evropske integracije, kao i za suočavanje sa brojnim globalnim izazovima – kako u periodu pristupanja, tako i kada budemo deo EU. Na taj način se, prema njenim rečima, stvaraju uslovi da Srbija – uporedo sa napretkom u evropskoj integraciji, postane država koja neće biti samo primalac, već i prenosilac znanja i iskustva drugima. Apostrofirala je i buduću saradnju u segmentu lokalnog i regionalnog razvoja sa posebnim akcentom na razvoj najsiromašnijih opština i, posebno, pograničnih regiona.

Srbija je važan prijatelj i partner Norveške, naglasio je ambasador Jelstad i potvrdio da će Oslo nastaviti da podržava i pomaže naš napredak i evropski put. Ocenio je da rezultati reformi imaju pozitivne efekte i da bi trebalo da budu dinamičnije, posebno u vladavini prava. Ambasador je pozdravio aktivan i konstruktivan pristup Srbije regionalnoj saradnji i podsetio na primer regionalne nordijske saradnje i partnerstva koja je dovela do snažne i razvijene ekonomske i kulturne saradnje država nordijskog regiona.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, ali i da ima mogućnosti da se intenziviraju.

Ministar Jadranka Joksimović poželela je ambasadoru Jernu Jelstadu dobrodošlicu i mnogo uspeha tokom boravka u Srbiji.

Izvor: Tanjug