J. Joksimović: Pojačano interesovanje SAD za evrointegracije regiona

05. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Pojačano interesovanje SAD za evrointegracije regiona

Interesovanje jedne velike i snažne sile kao što su SAD za evrointegracije regiona ne mora da bude nužno loše, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da Amerika prepoznaje Srbiju kao najznačajniju zemlju u regionu, bez obzira što nemamo aspiracije da postanemo članica NATO-a.

Joksimović je za Tanjug, komentarišući pojačano angažovanje SAD u politici EU, koje se moglo primetiti i u izjavi specijalnog izvestioca za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je odlaganje početka pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU istorijska greška i loša poruka za region, kazala da je primetno pojačano angažovanje i retorika, ali i prisustvo zvaničnika SAD u regionu.

Smatra da to nije neočekivano i da nije nužno loše, iako se mogu čuti različite interpretacije pojedinih pitanja koja se tiču specifičnosti evropskog puta Srbije.

„Ali, kada govorimo o regionu, mislim da interesovanje jedne velike i još uvek snažne super sile kao što su SAD svakako ne može da škodi evropskim aspiracijama svih u regionu, a posebno mislim da to ima značaja za Severnu Makedoniju i Albaniju koje imaju i evroatlantsku komponentu, odnosno članstvo u NATO-u kao cilj”, kazala je Joksimović.

Dodaje da sa druge strane Srbija nema evroatlantskih aspiracija i da je naš proces evropskih integracija pre svega u vezi sa punopravnim članstvom u EU.

„Međutim, svakako da SAD nesumnjivo prepoznaju Srbiju kao najznačajniju zemlju u regionu u odnosu na veličinu, ekonomiju i sve druge parametre i u tom smislu svakako smatram da će imati uticaja angažman SAD po pitanju proširenja EU”, navela je ministar.

Prema njenim rečima, u interesu je SAD da politika proširenja, odnosno da ta politika, kako kaže, ne isklizne iz šina.

Navodeći da se može čuti dosta različitih interpretacija kako će politika proširenja opstati, ako uopšte opstane, Joksimović kaže:

„Sigurna sam da će opstati i mislim da angažman SAD pokazuje tu jednu snažnu zainteresovanost da politika proširenja koja bi obuhvatila region i one zemlje koje imaju aspiracije za punopravno članstvo, opstane”.

Kada su u pitanju specifična pitanja koja su u vezi sa evropskim putem Srbije, Joksimović navodi da izjava Palmera u Prištini da Srbija neće moći da postane punopravan član EU dok ne prizna nezavisnost Kosova nije do kraja tačno preneta.

„U Prištini je rečeno da Srbija neće postati članica EU dokle god ne reši pitanje svojih odnosa sa takozvanim Kosovom”, ističe Joksimović.

Podsetila je da Srbija pregovara sa EU o članstvu, da ima jasan pregovarački okvir i da je u tom pregovaračkom okviru jasno navedeno da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine jedan od važnijih političkih uslova za članstvo u EU.

„To za nas nije ni nepoznato, ni novo, ali sadržina tog sveobuhvatnog sporazuma bi trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine, koji je sada u potpunom prekidu i to ne krivicom Beograda, što svi znaju“, kazala je.

Kako navodi i interes Srbije je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali bez unapred utvrđenih rešenja, poput priznanja nezavisnosti, već kompromisnog dogovora koji će biti prihvatljiv za obe strane.

„Ne bismo ni ušli u razgovore da je unapred sve utvrđeno i da se zna kako mora da izgleda taj dogovor”, kazala je ministar.

Joksimović, nakon izbora na samoproglašenom Kosovu i uspostavljanja Vlade, očekuje pojačano angažovanje EU i svih drugih da se dijalog Beograda i Prištine prvenstveno nastavi, a da se posle toga razgovara o drugim temama.

Izvor: Tanjug