J. Joksimović: Srbija ne priča prazne priče nego radi na dobrosusedstvu

30. jul 2019. | Leskovac

J. Joksimović: Srbija ne priča prazne priče nego radi na dobrosusedstvu

Srbija i Severna Makedonija prvi put su uspostavile prekograničnu saradnju u okviru koje je u Leskovcu danas zvanično predstavljen prvi javni poziv za organizacije iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga iz Srbije, odnosno Severo-istočnog i Skopskog regiona iz Severne Makedonije za koji je obezbeđeno 1,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Za prekograničnu saradnju sa Severnom Makedonijom obezbeđeno je ukupno 3,5 miliona evra kroz sredstva pretpristupne pomoći EU (IPA) od 2016. do 2020. godine, a opštine imaju mogućnost da učestvuju u programima koje će podstaći lokalno zapošljavanje, održivi razvoj, regionalni razvoj, turizam.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović podseća da je Srbija kao zemlja kandidat imala uspešne programe prekogranične saradnje sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, BiH i Crnom Gorom, navodeći da je od velikog značaja saradnja i sa Severnom Makedonijom.
„Ovo je signal da Srbija želi da razvija svoju koaliciju partnerstava u regionu i u svetu. Mi želimo prijatelje i dobre i otvorene političke i ekonomske odnose, a što se tiče saradnje sa Severnom Makedonijom, pored ovoga, najavljen je i početak integrisanog upravljanja granicom na prelazu Preševo-Tabanovci“, podsetila je ministar.

Joksimović je istakla da Srbija na taj način vrlo konkretno pokazuje da sve najave sprovodi u delo na korist građana, jer je i suština regionalnog razvoja smanjivanje nejednakosti, te da svi građani imaju koristi od evropskih integracija.
„Srbija otvara poglavlja, koristi fondove i označena je kao zemlja koja prednjači u procesu evropskih integracija. Severna Makedonija čeka na početak otvaranja pregovora i Srbija podržava njen evropski put“.

Kako je rekla, Srbija za razliku od nekih ne spotiče druge, već podržava evropske aspiracije regiona, ono što govorimo to i radimo i ne zalažemo se samo deklarativno za dobrosusedske odnose.

Joksimović je pozvala lokalne samouprave da učestvuju u ovom programu, kao i da se osposobe da koriste bespovratna sredstva iz Evropske unije.

Izvor: Tanjug