J. Joksimović: Han podržava proširenje i razume region

25. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović: Han podržava proširenje i razume region

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da aktuelni komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji danas dolazi u Beograd, podržava proširenje i razume region i da veruje da će njegova poseta biti korisna.

Joksimović za Tanjug kaže da je Hanova poseta važna iz nekoliko razloga.

Objašnjava da je Han zvanični kandidat Austrije za komesara u novom sazivu EK, te da se, iako se još ne zna koji portfolio će dobiti, pominje mogućnost da zadrži isti resor, iako to nije uobičajena praksa.

Ministar ističe da je Han tokom petogodišnjeg mandata pokazao da je odmereno nastupao prema svima u našem regionu, da je dobro upoznao situaciju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i da je Srbija sa njim imala dobru i konstruktivnu saradnju.
„Imali smo podršku za otvaranje poglavlja, kada god je sa naše strane bilo rezultata, odličnu saradnju u vezi sa IPA sredstvima, koje sam kao nadležni ministar imala sa njim i njegovim timom, što je rezultiralo činjenicom da smo od 2014. do 2020. programirali oko 1,5 milijardi evra za brojne projekte širom Srbije, što je oko 200 miliona evra godišnje“, navela je Joksimović.

Upitana da li bi za Srbiju bilo dobro da Han ostane komesar za proširenje, Joksimović ponavlja da će on ostati komesar i da se ne zna u kom resoru, te da je važno da ljudi koji su dobronamerni i korektni u pogledu proširenja i stabilizacije odnosa u regionu ostanu deo i novog saziva EK.

Na pitanje šta će, prema njenom mišljenju, biti na stolu tokom Hanove posete Srbiji, ministar navodi da će njegovi predstojeći susreti sa predsednikom i premijerkom svakako imati teme budućnosti politike proširenja u odnosu na nove odnose i snage unutar evropskih institucija, ali posebno i u okviru stanja u regionu, kao i budućnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Podsetila je da je Han od početka jasno stao na poziciju obaveznog povlačenja tarifa kojima je Priština prekršila regionalne ekonomske sporazume i SSP sa EU, ali i dodatno podrila ambijent za nastavak dijaloga.
„Otuda je važno da predsednik i premijerka na otvoren način iznesu realnu situaciju i poziciju Srbije, a Han je pokazao do sada da ume da čuje argumente i pozicije svih strana i verujem da će ovo biti korisna poseta“, istakla je Joksimović.

Kad je reč o EU integracijama, Joksimović kaže da će Hanu biti preneta i očekivanja Srbije u pogledu nastavka pristupnog procesa i brojnih reformskih aktivnosti iz oblasti vladavine prava koje se intenzivno sprovode, i na nivou zakonodavne i izvršne vlasti.

Te aktivnosti bi, kako je navela, trebalo da bude evidentirane i u nezvaničnom izveštaju o napretku u vladavini prava tokom jeseni, na osnovu kojih će države članice davati saglasnost za otvaranje novih poglavlja tokom finskog predsedavanja Savetu EU, do kraja decembra ove godine.

Izvor: Tanjug