J. Joksimović primila u oproštajnu posetu ambasadora Norveške

05. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović primila u oproštajnu posetu ambasadora Norveške

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadora Norveške Arnea Sanesa Bjornstada. Razgovarali su o budućim aktivnostima Srbije u oblasti evropskih integracija i saradnji dve države u tom procesu, efektima reformi koje se sprovode, ambijentu u EU posle izbora za Evropski parlament, bilateralnim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Norveška, iako nije član EU, pruža Srbiji u evropskim integracijama. Ona je posebno značajna u segmentu reformi – naročito u poglavljima 23 i 24 koje se odnose na vladavinu prava, državnu upravu, konkurentnost, zaštitu životne sredine, klimatske promene, ali i usklađivanje standarda i propisa.

Ministar je navela da je Norveška, od 2008. godine, opredelila više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava za brojne projekte i razvojnu pomoć. Ona je prevashodno usmerena ka unutrašnjem razvoju države, održivom procesu evropskih integracija, kao i za suočavanje sa brojnim globalnim izazovima – kako u periodu pristupanja, tako i kada budemo deo EU. Posebno je istaknuta buduća saradnja u segmentu lokalnog i regionalnog razvoja sa posebnim akcentom na razvoj najsiromašnijih opština, i posebno pogranične regione.

Ministar za evropske integracije veruje i da će novi saziv Evropskog parlamenta kredibilnu politiku proširenja zadržati visoko na agendi EU. Naglasila je i da će Srbija pored tehnički spremnih poglavlja, tokom predsedavanja Finske Savetom EU, pripremiti još neka.

Ambasador Arne Sanes Bjornstad naglasio je da će Norveška – iako nije član EU, nastaviti da podržava i pomaže napredak i evropski put Srbije, koja je – kako je rekao, njen dugogodišnji prijatelj i važan partner. Ocenio je da reforme koje se sprovode daju pozitivne efekte i da bi trebalo da budu dinamičnije, posebno u vladavini prava. Podsetio je i da je Norveška raspisala poziv za prikupljanje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan za 2018. godinu, koji pored programa bilateralne saradnje ovaj put obuhvata i regionalne i prekogranične inicijative.

Joksimović i Bjornstad potvrdili su zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i ukazali da uvek ima prostora za njihovo dalje razvijanje.

Ministar je ambasadoru Bjornstadu poželela puno uspeha u budućem profesionalnom radu.

Izvor: Tanjug