Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija će odlučno delovati, institucionalno i diplomatski

29. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Srbija će odlučno delovati, institucionalno i diplomatski


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da ne možemo da dobijemo nikakvu odštetu zbog mera Prištine, zbog čega su ih, upravo, prištinske vlasti i uvele, ali da će Srbija sve ostale mehanizme koji su joj na raspolaganju pokrenuti kako bi zaštitila svoje interese.

Joksimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, rekla da Priština, kao entitet samoproklamovane državnosti, nije članica brojnih međunarodnih organizacija i merama poručuje Srbiji, ali i EU, da želi da oni reše probleme u ime takozvanog Kosova i vrši pritisak i na Uniju.
&bdxuo;To je, između ostalog, jedan od političkih motiva za ovu potpuno neekonomsku i politički motivisanu meru, koja je usmerena protiv interesa Srbije, ali i BiH, a pre svega protiv interesa građana na KiM. Najviše Srba, ali i Roma, Goranaca, Albanca, koji su taoci režima i politike koja se odmetnula od evropskih vrednosti&rdxuo;, rekla je ministar.

Podsetila je da je Beograd pokrenuo proces diskusije o problemu unutar CEFTE, koja nema način da preduzme direktne mere protiv neke od partnera, i da će se ići na arbitražu, ukoliko se problem ne reši u predviđenom roku.

Joksimović je ukazala da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ključni dokument koji je prekršen antievropskim merama Prištine.
&bdxuo;Kada Albanci spaljuju srpsku robu, oni spaljuju evropske vrednosti slobodne trgovine&ldxuo;, podvukla je.

Kako je rekla, Priština je 2015. godine potpisala SSP sa EU, i to je njihov domet mogućeg ugovornog odnosa sa Unijom, s obzirom da pet država članica nije priznalo Kosovo.
&bdxuo;Mi ćemo na aktivan, diplomatski način pokrenuti to pitanje, nadamo se uz podršku zemalja koje nisu priznale takozvano Kosovo i koje će biti otvorene da podrže ne samo regionalnu saradnju, već i temeljne evropske vrednosti&rdxuo;, rekla je Joksimović.

Dodala je da je Srbija delovala u tri pravca, ali ne i unilateralno, već kao odgovorna država, koja doprinosi poretku mira i bezbednosti.

Joksimović je navela da ćemo se obratiti i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savetu Evrope, kada su u pitanju ljudska prava, sloboda, teritorijalni integritet
&bdxuo;Odštetu teško da ćemo dobiti, ali ćemo sve ostale mehanizme pokrenuti i institucionalno ćemo odgovoriti na sve što neki drugi rade&ldxuo;, poručila je Joksimović.

Ukazala je da je i BiH na udaru mera Prištine.
&bdxuo;Albanski premijer Edi Rama kaže da su mere odmazda za agresivnu diplomatiju Srbije. Kada naprave carinsku uniju sa Prištinom, hoće li i oni da nam uvedu 100 odsto takse? Je l' se tako ponašaju suverene države u regionu? Mislim na Albaniju, ne na Prištinu, naravno&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Mere Prištine podrivaju regionalnu stabilnost i mir, a EU pokazuje da nije spremna da zaštiti svoje vrednosti.
&bdxuo;Nemoć može da izazove neželjene posledice&ldxuo;, upozorila je Joksimović, ali i dodala da Srbija, kao odgovorna zemlja, ostaje pouzdan partner EU.

Izvor: Tanjug