J. Joksimović: Početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja

26. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da dogovori albanske i Vlade iz Prištine, između ostalog i o ukidanju carina i formiranju zajedničkog Fonda za spoljnopolitičko delovanje, predstavljaju početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja takozvanog Kosova Albaniji.
„To, po svim stavkama potpisanih, a i planiranih sporazuma, uz naglasak na Fond za spoljnopolitičko delovanje takozvanog Kosova i Albanije ka postizanju punopravnog članstva u EU do 2025. godine, koji na direktan i otvoren, a očigledno i finansijski obezbeđen način - znači teritorijalnu ekspanziju“, navela je Joksimović za Tanjug.

Ona kaže da je cilj da se do kraja uruši multietnički princip i evropski poredak mira i stabilnosti  u celom regionu Zapadnog Balkana, ali, ističe, i evropski poredak zajedničke bezbednosti, demokratije, vladavine prava, socijalne tržišne privrede, vrednosti i slobode, u kojoj je bezbednost nedeljiva, a slobode zasnovane na punom poštovanju svih ljudskih prava.
„Ovo je početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu celu i slobodnu", navela je ministar.

Predstavnici takozvane kosovske Vlade i Vlade Albanije potpisali su danas u Peći nekoliko sporazuma o liberalizaciji granice, carinskim propisima i uzajamnom priznanju vozačkih dozvola.

Izvor: Tanjug