J. Joksimović: Priština se oglušila o sve pozive, dodatno unazađuje dijalog

21. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Priština se oglušila o sve pozive, dodatno unazađuje dijalog

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će EU biti obaveštena o najnovijim potezima Prištine, koja je donela odluku da poveća takse na proizvode iz Srbije za sto odsto.

Ona je za Tanjug istakla da u poglavlju 35 (dijalog Beograda i Prištine) može samo da bude konstatovano da Priština ne samo da nije izvršila svoje obaveze iz dijaloga, nego dodatno unazađuje ceo proces. Prema njenim rečima, Priština pokazuje koliko nema suštinske političke volje i sposobnosti da izvršava preuzete međunarodne obaveze, ali i da ima ozbiljan deficit kapaciteta za dijalog.

„Jedini kapacitet pokazuju ka činjenju jednostranih protivpravnih poteza, očekujući da im stalno bude povlađivano. Oglušili su se o sve pozive iz EU i drugih zemalja da ukinu nelegalne takse kojima se podriva CEFTA okvir i regionalna ekonomska saradnja i sad pokazuju u punom svetlu kako oni zamišljaju regionalnu saradnju“, rekla je Joksimović. Joksimović je dodala da posledice odluke direktno osećaju građani, ali njih, kako kaže, i ne zanima vladavina prava i građani.

(Izvor: Tanjug)