Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Vizna liberalizacija nije ugrožena

22. jun 2018. | Beograd

J. Joksimović: Vizna liberalizacija nije ugrožena

Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u aprilu bio Izveštaj o napretku Srbije koji sačinjava Evropska komisija i da je to najvažniji izveštaj na osnovu koga se meri koliko smo spremni za otvaranje novih poglavlja.

&bdxuo;A prošle nedelje smo imali u Evropskom parlamentu zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje naših i poslanika Evropskog parlamenta i usvojena je vrlo pozitivna deklaracija koja je na pozitivan način govorila o reformama u Srbiji i njenom evropskom putu&ldxuo;, objašnjava Joksimovićeva.

Dodaje da su evropski poslanici pozvali Evropski savet i Evropsku komisiju da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.
&bdxuo;Čak je u toj Rezoluciji, koja je prošla nezapaženo a vrlo je važna, jer je zajednička rezolucija našeg i Evropskog palramenta, rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme ubrzaju&ldxuo;, ističe ministar.

Kaže da je ovo prvi nacrt te rezolucije i da će ona tek ići na amandmane nekih evropskih poslanika.
&bdxuo;Tako da će tek u novembru biti usvojena u Evropskom parlamentu. Biće amandmana, ali generalno je pozitivan ton. Pohvaljena je ekonomija, makroekonomska stabilnost, regionalna saradnja, proces pomirenja i naglašeno da su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije ključne teme&ldxuo;, napominje ministar.

Kaže da otvaramo dva poglavlja ali da smo možda mogli i više.
&bdxuo;Moramo da imamo strpljenja i da budemo rešeni. Ako počnemo sa frustracijama, nećemo daleko dogurati. Ja sam za to da i malim koracima ali redovno i uporno, postižemo neki napredak&ldxuo;, objašnjava Joksimovićeva.


&bdxuo;EU prati kretanja državljana zemalja koje su na njenoj negativnoj listi&ldxuo;
 

Kaže da poglavlja koja se otvaraju nisu nevažna i da ćemo otvoriti Poglavlje 33 - budžetske i finansijske odredbe i Poglavlje 13 - ribarstvo.
&bdxuo;Budžetske i finansijske odredbe su važne zato što se mi time pripremamo za članstvo u EU u smislu našeg doprinosa zajedničkom budžetu EU. Naš BDP će biti nešto niži od onih koji su odavno u EU i naše uplate će biti manje u odnosu na ono što ćemo dobijati iz budžeta EU za ukupan razvoj&ldxuo;, napominje ministar.

Kaže da mi nismo zemlja koja izlazi na more ali da imamo dosta reka i jezera i da je zato Poglavlje 13 takođe važno.
&bdxuo;Imamo uvođenje standarda protiv nelegalnog ribarstva i oni koji se time bave moći će ozbiljno da nastupe na evropskom tržištu&ldxuo;, objašnjava ministar.

Na pitanje zašto Brisel zamera Srbiji ukidanje viza za pojedine zemlje poput Irana, Joksimovićeva kaže da EU prati kretanja svih državljana zemalja koje su na njenoj negativnoj listi.
&bdxuo;Srbija je 2015. godine pokazala koliko je odgovorna i na pravi način smo učestvovali u evropskoj politici rešenja migrantskog problema&ldxuo;, ističe ministar Joksimović.

Dodaje da Srbija vrlo revnosno kontroliše sve sumnjive konekcije i letove koji dolaze.
&bdxuo;Mi smo odgovorni i nema razloga da se brinemo za viznu liberalizaciju&ldxuo;, napominje Joksimovićeva.


Izvor: RTS