Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Ambasadori EU nisu pominjali promenu formata dijaloga

07. jun 2018. | Brisel

J. Joksimović: Ambasadori EU nisu pominjali promenu formata dijaloga

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je, posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u Briselu, izjavila da niko od prisutnih nije pominjao direktno uključivanje ili promenu formata dijaloga.
&bdxuo;Nije bilo intervencija u smislu direktnog uključivanja ili promene formata. Sam proces jeste komplikovan i nosi puno poteškoća i neizvesnosti, ali postoji razumevanje i percepcija da je Beograd taj koji je svoje obaveze onako kako je potpisao i ispunio, a da drugi nisu&ldxuo;, izjavila je Joksimović.

Jadranka Joksimovića kaže da je ambasadore zemalja članica EU interesovalo kada će biti postignut pravno obavezujući sporazum i da je ona iznela argumente Srbije o ulozi Briselskog sporazuma, načina na koji je postignut, u kojoj meri je implementiran i koja je strana šta uradila.
&bdxuo;Ja sam iznela argument sa kojim su se svi složili, a to je da je i Briselski sporazum pravno obavezujući sporazum koji su potpisali ne samo Beograd i Priština već da on ima i garancije EU. Zamolila sam ih da pročitaju Briselski sporazum koji ima stranu i po i vide da je Srbija zaista ispunila sve obaveze iz ovog sporazuma i da sada čekamo da vidimo konkretan i opipljiv rezultat vezan za uspostavljanje Zajednice srpskih opština da bi ceo proces mogao da se nastavi jer ga mi nismo ni opstruirali&ldxuo;, kaže Joksimović.

Ministar Joksimović kaže da među zemljama članicama postoji razumevanje da je Beograd radio na implementaciji Briselskog sporazuma. Ona je naglasila da Srbija sada očekuje da vidi rezultate rada na izradi statuta ZSO za šta rok ističe za tri meseca.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Ј. Јоксимовић у Бриселу

J. Joksimović u Briselu

Ј. Јоксимовић у Бриселу

J. Joksimović u Briselu

Ј. Јоксимовић у Бриселу

J. Joksimović u Briselu