Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović sa mladima Hrišćansko-demokratske unije

08. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović sa mladima Hrišćansko-demokratske unije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom eksperata Hrišćansko-demokratske unije za Istočnu Evropu. Razgovarali su o procesu pristupanja Srbije EU i saradnji dve države na našem evropskom putu, reformama koje se sprovode, situaciji u EU i drugim važnim temama.

Ministar je istakla da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kancelar Nemačke Angela Merkel, u proteklom periodu, izgradili izuzetno dobre političke odnose koji su uticali na još bolju sliku - kao Srbije u Nemačkoj, tako i Nemačke u Srbiji. Pozdravila je mlade ljude koji će - kako je navela, u budućnosti biti elita nemačke politike i zahvalila im na interesovanju koje pokazuju prema Srbiji.

Jadranka Joksimović je rekla da je Nemačka važan strateški partner Srbije koji nam pruža snažnu pomoć i podršku u procesu pristupanja EU. Potvrđuje to i podatak da je, u poslednjih 15 godina, Nemačka opredelila 1.6 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne i reformske  projekte.

Ministar je ocenila da je Strategija proširenja snažno ohrabrenje za Srbiju da nastavi sa započetim reforma i, istovremeno, ohrabrenje i poruka da se na našu državu, kao kandidata za EU, ozbiljno računa. Joksimović je pojasnila i da 2025. godina nije garantovana godina prijema Srbije u EU, već da bi je trebalo razumeti kao okvir i motivaciju. 

Ministar za evropske integracije očekuje da će Srbija tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti najmanje tri poglavlja, od pet za koja smo tehnički spremni: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Predstavnici delegacije Hrišćansko-demokratske unije, partije koja je deo nemačke vladajuće koalicije, smatraju da je Srbija dosadašnjim aktivnostima, prevashodno u procesu pristupanja EU - naročito kroz rezultate reformi, pokazala da je pouzdan i ozbiljan partner na koga može i u budućnosti da se računa. Stoga, kako su akcentovali, podrška Nemačke Srbiji na evropskom putu neće izostati.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri - taj podatak potvrđuju nemačke investicije u privredu Srbije, i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Ј. Јоксимовић са младима Хришћанске демократске уније

J. Joksimović sa mladima Hrišćanske demokratske unije

Ј. Јоксимовић са младима Хришћанске демократске уније

J. Joksimović sa mladima Hrišćanske demokratske unije

Ј. Јоксимовић са младима Хришћанске демократске уније

J. Joksimović sa mladima Hrišćanske demokratske unije