J. Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

07. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

Srbija je spremna za otvaranje novih poglavlja, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da očekuje da će do kraja juna biti otvoreno najmanje tri.
&bdxuo;Mi smo spremni za čitav set novih poglavlja, pet poglavlja, poglavlja 33 koje se tiče budžetskih i finansijskih standarda, poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike, poglavlje 18 koje se tiče statistike, poglavlje 9 koje se tiče finansijskih usluga i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Pripremamo i neke nove pozicije. Ne verujem da ćemo do kraja juna otvoriti svih pet, ali mislim da bi u odnosu na Izveštaj EK o napretku koji smo imali, bilo više od dva sigurno. Očekujem najmanje tri poglavlja&ldxuo;, rekla je ministar za Hepi televiziju.

Komentarišući navode da je Srbija &bdxuo;trojanski konj&ldxuo; Rusije i komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi trebalo odložiti proces proširenja EU, Joksimović je naglasila da Srbija ima sopstvene interese.
&bdxuo;Mi nismo 'trojanski konj' ničijih interesa. Percepcija Srbije u svetu je mnogo bolja sada nego ranije i mi smo zemlja koja se poštuje, jer je predstavljamo zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na najbolji način. Razgovori koje vodimo sa EU su na vrlo otvorenom i visokom političkom, a često i ljudski prijatnom nivou&ldxuo;, rekla je ona.

Kako je podvukla, kredibilitet se ne može graditi sa lažnim obećanjima i &bdxuo;stvarima koje ne možete da uradite&ldxuo;.
&bdxuo;Ova Vlada, kao i prethodne, rekla je šta može i koliko. Odmerenost i odgovorna rešenost da se uhvatite u koštac sa stvarima koje nisu jednostavne je hrabrost koja pokazuje koliku odlučnost i sigurnost posedujemo. U međunarodnim odnosima, strpljenje i poštenje vam daju rezultat. Poštenje je najbolja politika&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Ministar je takođe navela da je ona protivnik ideje o pregovorima sa EU &bdxuo;u paketu&ldxuo;.
&bdxuo;Ja sam protivnik paketa i to svi znaju i u Vladi Srbije i u EU i osoba sam koja ne reaguje na pritiske. Pokazujemo fleksibilnost u odnosu na naše interese i potrebe pregovora. Paket nema nikakvog smisla jer morate da merite napredak svake države koja je u paketu. Neke zemlje su u različitim fazama tako da to nije realna slika. Srbija i Crna Gora su najviše napredovale&ldxuo;, rekla je ona.

Kako je navela, postoji 35 poglavlja i svako poglavlje je posebno.
&bdxuo;Zakoni, usvajanje zakona, standardi, prilagođavanja... Kada otvorite poglavlje znači da postoji dovoljan nivo usklađenosti sa normama EU, onda idete dalje u reforme i kada ste u potpunosti uskladili sve sa EU, to poglavlje se zatvara&ldxuo;. rekla je ona.

Istakla je i da su najteža poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, migracija, bezbednosti itd.
&bdxuo;To su poglavlja koja se prva otvaraju i poslednja zatvaraju zato što se kroz ta poglavlja menja čitav sistem, a ja bih rekla i više od toga. To su prošle sve zemlje, čak i članice EU koje i sad kroz to prolaze. Menja se pogled na svet i način života. Nije lako da u posttranzicionoj zemlji počnete da menjate većinu stvari i počnete drugačije da razmišljate. Mi se fokusiramo na sebe pa će taj naš ulazak u EU biti izvesniji&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Kada je reč o pravno obavezujućem sporazumu za Kosovo i Metohiju, ministar je naglasila da on treba da bude definisan kroz pregovore i razgovore.
&bdxuo;Zamislite da ulazite u pregovore gde je sve unapred poznato. To ne može tako. Briselski sporazum mora da bude ispunjen sve do jedne tačke. Mi smo ispunili skoro sve što je traženo od nas, dok druga strana nije. Postoje i naši interesi koji moraju da se ispoštuju, pet godina nije formirana ZSO. Rekla sam da je i EU kriva jednim delom što to nije ispunjeno, jer stavljanjem potpisa EU morala je da bude jači garant sprovođenja tog sporazuma&ldxuo;, kazala je ona.

Kako je naglasila, kada je Briselski sporazum dogovaran, bile su jasne obaveze i jedne i druge strane.
&bdxuo;Priština je pokazala veći kapacitet za pretnju i nasilja nego kapacitet za dijalog i kompromis. Žao mi je što EU nije ranije pritisla Prištinu da uradi šta je trebala da uradi i sada se vide rezultati tog popuštanja&ldxuo;, rekla je ministar.

Joksimović je istakla da je za Srbiju veoma važan predstojeći samit &bdxuo;Zapadni Balkan i EU&ldxuo; u Sofiji.
&bdxuo;Samit je važan jer će se govoriti o povezivanju, o infrastrukturnim projektima koji će biti dobrim delom finansirani iz fondova EU. To je za nas izuzetno važno. Naš regionalni održivi razvoj zavisi od razvoja infrastrukture lokalnih i regionalnih putnih mreža. To je deo zajedničke evropske transportne mreže i njima je to u interesu. Politika proširenja je politika EU. Mislim da je potrebno da iskoristimo sve najbolje što možemo da uradimo za našu zemlju i mnogo je važno da se pojavimo tamo gde imamo šta da kažemo o Srbiji, kazala je Joksimović i upitala &bdxuo;zašto bismo dozvolili da drugi govore o nama, a da nas nema da predstavimo svoj stav&ldxuo;?

Izvor: TV Happy i Tanjug