J. Joksimović: Novac će biti obezbeđen kada Srbija dođe do EU

04. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović: Novac će biti obezbeđen kada Srbija dođe do EU

Iako predlogom budžeta EU za period od 2021. do 2027. nisu predviđena sredstva za nove članice, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da nisu tačna tumačenja da Brisel šalje poruku da u tom periodu neće biti proširenja.

Joksimović je podsetila da je i evropski komesar za budžet, Ginter Etinger, rekao da postoji mehanizam kojim bi se izdvojila sredstva ukoliko neka zemlja u budžetskom periodu postane nova članica Unije.
„Nema potrebe da se unosi ta vrsta nekog negativnog očekivanja. Mislim da je i komesar Etinger dodatno pojasnio da to nije nešto što onemogućava proširenje, već kada se to desi naći će se mehanizmi“, rekla je Joksimović za TV Pink.

Navodi da se takav slučaj desio 2013. kada je Hrvatska pristupila EU iako prethodnim budžetom nisu bila predviđena sredstva, ali su se sredstva našla, s obzirom da je zemlja bila spremna za članstvo.

Ministar ističe da Srbija treba da se posveti svom poslu, a to je da reformiše društvo u skladu sa pregovaračkim poglavljima i da će novac, kada Srbija dođe do vrata EU, biti obezbeđen.

Takođe, predlogom budžeta EU sredstva za pretpristupne aktivnosti su povećana i to je u skladu sa Strategijom za proširenje koju je Žan Klod Junker u februaru predstavio u Beogradu.
„Sada imamo oko 200 miliona evra bespovratno godišnje, a ovim budžetom će to biti i više, ali nije još precizirano koliko. Svakako je predviđen veći novac za zemlje kandidate i mislim da mi treba da radimo svoj posao i da koristimo sve ove instrumente i ovaj novac koji su nam sada kao zemlji kandidata na raspolaganju“, ocenila je Joksimović.

Evropski budžet za period od 2021. do 2027. iznosiće skoro 1.300 milijardi evra, međutim, za nove članice sredstva nisu predviđena i to je u delu javnosti probudilo sumnju da Srbija možda neće pristupiti EU do 2025. kao što je ranije najavljivano.

Izvor: Tanjug i Pink