J. Joksimović: I građani i EU su prepoznali rezultate, ima još posla

26. april 2018. | Beograd

J. Joksimović: I građani i EU su prepoznali rezultate, ima još posla

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji u najvećoj meri konstatovan napredak, te da u njemu nije data politička ocena, koja je bila prisutna samo u jednom Izveštaju EK, i to u onom iz 2010/2011. godine.

Kako je rekla, Izveštaj je instrument kojim se utvrđuje presek stanja u reformama, ne daju se političke ocene.
„Politička ocena je data samo u jednom Izveštaju, iz 2010/2011. godine, kada je bio toliko tužan i skandalozan narativ kojim se opisivalo stanje u Srbiji u oblasti pravosuđa i korupcije. To je neponovljiv narativ i nadam se da se takav nikad više neće ponoviti, a pretpostavljam da se sećate ko je tada uređivao reformski proces u Srbiji“, rekla je ministar u Skupštini, odgovarajući na kritike poslanika Miroslava Aleksića.

Kako je rekla, tada su i delovi Izveštaja pripisani ekonomskoj krizi bili loši, iako je tadašnja Vlada pričala da će kriza da pogoduje našoj ekonomiji.

Joksimović je istakla da je u poslednjem Izveštaju EK u najvećoj meri konstatovan napredak - negde manji, negde veći, što je, kaže, činjenica, i što su predstavnici vlasti i rekli građanima, te je dodala da smo svesni da moramo više da radimo na reformi pravosuđa.

Ukazala je da je konstatovan ne samo određen napredak, već je pohvaljeno smanjenje broja zaostalih predmeta izvršenja i uspostavljanje mera za ujednačavanje sudske prakse.
To, dodala je, građane najviše zanima - da im predmeti „ne čame“ po 10, 15, 20 godina, što je ranije bio slučaj.

Joksimović je navela i da smo svesni da su potrebne ustavne promene, te da su zato i organizovane javne debate, a ustavni amandmani poslati Venecijanskoj komisiji, koja je referentni okvir za preporuke da li su ti amandmani u skladu sa postojećom praksom.

I nakon ocene Venecijanske komisije biće organizovana debata, da bi se došlo do najboljih rešenja, podvukla je ministar.
„Nemojte da se podsećamo reforme pravosuđa od pre nekoliko godina koja je katastrofalno propala. Zato smo oprezni i možda nešto kasni, ali to je da ne bismo došli u situaciju da nam se onakva reforma pravosuđa još jednom desi, a to je u interesu građana“, rekla je Joksimović.

Složila se da jeste važno da li ćemo zbog toga otvoriti jedno poglavlje manje ili više, ali da je još važnije da ta oblast bude uređena tako da pruži sigurnost, uspostavi vladavinu prava.
„Mnogo toga smo uradili i svaka drugačija interpretacija je maliciozna“, kazala je.

Kada je reč o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, Joksimović je istakla da formulacija „hitno postizanje sporazuma“ nije sporna ako se prethodno u potpunosti implementira jedan drugi pravno obavezujući sporazum - Briselski, i ako se uspostavi Zajednica srpskih opština.
„Unesite više širine i razumevanja za ono što je bilo, kako je napredovalo i gde smo sada, a sada smo na dobrom putu. Puno posla je pred nama i građani to znaju. Zato na izborima glasaju kako glasaju, jer umeju da prepoznaju rezultat i daju poverenje za još bolje u budućnosti“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug