Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović za Novo jutro: Srbija je ozbiljna zemlja koja stalno ide napred

20. April 2018. | Beograd

J. Joksimović za Novo jutro: Srbija je ozbiljna zemlja koja stalno ide napred


Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, povodom jučerašnje posete Federike Mogerini, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, rekla je da se na sastanku razgovaralo o Izveštaju i svim važnim stvarima koje su vezane za dijalog Beograda i Prištine.

&bdxuo;Naši ljudi nekako Federiku Mogerini vezuju za sam proces dijaloga Beograda i Prištine, zato što je Evropska spoljnopolitička služba, čija je ona šefica, medijator i ima ulogu da garantuje i olakšava sprovođenje Briselskog sporazuma. U Izveštaju Srbija je pohvaljena, u brojnim oblastima smo ostvarili napredak, negde veći, negde manji&ldxuo; istakla je Joksimović za Novo jutro Televizije Pink.

Ona dodaje da je jako važno da Srbija kao zemlja kandidat drži trend jedne stabilne pozicije i progresa, kako kaže, negde većeg, negde manjeg, ali sa trendom da napreduje u svakoj oblasti.

&bdxuo;Napredak u oblasti ekonomije je jako dobro ocenjen, čak se govorilo o tome kako je Srbija šampion u regionu što se tiče ekonomskih oblasti. Mi ćemo biti zadovoljni tek kada naši građani počnu još više da osećaju domete tih reformi, ali je zaista važno, i konstatovano je, makroekonomska stabilnost, javni dug koji pada. Videli smo i da su predsednik i premijerka najavili do kraja godine i povećanje plata&ldxuo;,  naglasila je Joksimović.

Po njenim rečima ima osnova za sve bolji napredak i to je ono što građani najbolje ocenjuju, kao i da Izveštaj konstatuje mnoge stvari u kojima se u Vladi govori.

&bdxuo;Ono što je vrlo važno, i što će biti predstavljeno državama članicama, a što nije ušlo u Izveštaj, zato što nije bilo dovoljno vremena je da su Ustavni amandmani poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji, a to je ključna stvar vezana za reformu pravosuđa, u smislu nezavisnosti pravosuđa&ldxuo;, ocenila je Joksimović.

Kako dodaje, do kraja juna Srbija će dobiti mišljenje Venecijanske komisije, a onda amandmani opet idu na debatu.

&bdxuo;Kvalitet mora da bude u ovom trenutku najvažniji, da bi te promene i reforme bile održive, jer to znači nove investitore i još povoljniji ambijent za napredak države. Izveštaj nije samo presek stanja, već se na osnovu preseka stanja donosi odluka kako idemo dalje i u proces otvaranja novih poglavlja i reformi&ldxuo;, objašnjava Joksimović.

Ministar za evropske integracije je istakla da treba uzeti u obzir sve što piše u Izveštaju, raditi na tome, kao i da Srbija nema od čega da beži jer je ozbiljna demokratska država.

&bdxuo;Mi smo jedna ozbiljna demokratska zemlja, spremna na reforme. Naša zemlja, sa punim kredibilitetom mogu to da kažem, nema čega da se stidi. Mi smo jedna ozbiljna zemlja koja sada ide stalno napred, poštovani smo u Evropi, kao odgovorna zemlja i odgovorna vlada. Ja sam u tom smislu ponosna što predstavljam Srbiju&ldxuo;, naglasila je Joksimović.

Imidž Srbije se stalno menja na bolje, dodaje Joksimović i napominje da je uloga Srbije u regionalnoj saradnji prepoznata u Izveštaju.

&bdxuo;Juče smo o tome pričali sa Federikom Mogerini, ona razume koliko je teško biti konstruktivan i zadržati konstruktivnost u situaciji kada mnogi drugi ne pokazuju odgovornost za dobre odnose. Neki zaista provociraju, a neki drugi u regionu više povlađuju populističkim interesima nego onome što je prioritet svih nas, a to je da sačuvamo mir, stabilnost, jer samo tako će naši građani da žive bolje&ldxuo;, ocenila je Joksimović.

Kako kaže, odmah je reagovala na deo u Izveštaju u kom se govori o napretku Kosova u formiranju Zajednice srpskih opština.

&bdxuo;Ja sam prvi dan reagovala, iz dva razloga, prvo, nema napretka još uvek, da ne govorimo da pet godina kasni, a u Izveštaju su trebale da stoje samo aktivnosti koje su bile sprovedene do kraja februara 2018. godine. Na prvu loptu se naljutite, međutim, ako ćemo posmatrati to na drugačiji način, to je možda medveđa usluga Prištini. Pošto to piše u Izveštaju, da je napredak, sada ćemo mi da se pozivamo na taj Izveštaj i da u iduća tri, četiri meseca vidimo da li je taj napredak ostvaren&ldxuo;, objašnjava Joksimović.

Ona dodaje da je napredak sada dodatna obaveza kroz to što je pomenut u Izveštaju kao vidljiv napredak.

&bdxuo;Nama ne trebaju ustupci i usluge, samo isti kriterijumi za sve i to je za nas dovoljno&ldxuo;, istakla je ministar.

Joksimović je rekla da se sinoć razgovaralo o Izveštaju, a da su predsednik i Federika Mogerini pričali i o nastavku dijaloga.

&bdxuo;Ne zaboravite da smo se svi fokusirali na neki budući pravno obavezujući sporazum, kao da Briselski sporazum nije pravno obavezujući. On je nakon potpisivanja postao deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. Nemojte da mislite da je bio samo gest dobre volje to što je Federika Mogerini došla nakon skandaloznog hapšenja i tretmana Marka Đurića, to je bila obaveza&ldxuo;, naglasila je Joksimović.

Ona je rekla da je Srbija pripremila pet pregovaračkih pozicija, to su poglavlje 17. koje se tiče ekonomske i monetarne politike, poglavlje 33. koje se tiče budžetskih i finansijskih odredbi, poglavlje 18, statistika, poglavlje 9. finansijske usluge i poglavlje 13 - ribarstvo, koje smo poslali, a dodala je da spremamo još neke.

&bdxuo;Kada zatvorimo poglavlja to znači da smo sproveli sve reforme iz određene oblast i mislim da je to važan signal da zemlja napreduje, i to je signal za investitore&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Izvor: TV Pink