Podrška Mađarske Srbiji i postignutim standardima

16. februar 2018. | Budimpešta

Podrška Mađarske Srbiji i postignutim standardima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Mađarska pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a posebno njen ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je, kako je napomenula, već dokazani prijatelj politike proširenja na Srbiju i zagovara njen brži napredak ka EU.

Ona je podsetila da je nakon nedavne sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, Sijarto, koji je vrlo aktivan u svim evropskim forumima i u evropskim instancama, poslao vrlo dobre poruke, koje nisu izraz samo tekućeg prijateljstva i dobrih odnosa.
„Mislim da je jako važno da smo kao susedi, koji su imali dosta nerešenih pitanja u prošlosti, uspeli snagom političke volje i političke odgovornosti, kako predsednika (Aleksandra) Vučića, tako i premijera (Viktora) Orbana, da pokažemo da otvorena, odgovorna i dobrosusedska politika zaista može da bude na korist svima“, istakla je Joksimović.

Pitanje nacionalnih manjina je pitanje koje se često postavlja kao pitanje u okviru pregovora se EU. U tom smislu, dodala je, vrlo je značajna podrška Mađarske kao zemlje čija brojna nacionalna manjina živi u Srbiji.

„Za nas je veoma značajno da ministar Sijarto naglašava da je položaj mađarske nacionalne manjine primer kako bi evropski standardi trebalo da se poštuju svuda u Evropi. Naravno to se ne odnosi samo na mađarsku nacionalnu manjinu, odnosi se na sve“, napomenula je ministar.

Napominjući da je Sijarto hrabar političar koji uvek govori ono što misli, što nije uvek slučaj sa svim kolegama, Joksimović je rekla da misli da je Srbija opravdala podršku Mađarske i da ju je opravdala na više načina.
Ne želeći da licitira da li će Srbija 2022. ili 2025. godine biti primljena u EU, Joksimović je naglasila da je „za nas važno da radimo posao kod kuće, da naši građani budu zadovoljni“.

„Ja verujem i da će onda kredibilnost čitavog procesa dobiti na snazi time što će članstvo biti izvesnije, otprilike oko 2025. godine“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug