Novi imidž Srbije u Evropskoj uniji

26. oktobar 2004. |

U Beogradu je od 20. do 24. oktobra 2004. godine boravila grupa stranih novinara, predstavnika najznačajnijih evropskih medija akreditovanih u Briselu. Posetu je organizovala Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije u okviru programa unapređenja imidža Srbije u Evropskoj uniji, koji je pokrenula Vlada.


Cilj ovog programa je da se predstavnici država članica EU, kao i predstavnici glavnih institucija EU i njeni građani upoznaju sa procesom pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji i započetim reformama Programom je predviđeno i angažovanje stručnjaka za odnose sa javnošću iz Brisela, koji za potrebe Vlade Srbije svakodnevno obaveštavaju predstavnike najvažnijih institucija EU i druge zainteresovane strane o najaktulenijim vestima iz Srbije.


Jedna od aktivnosti je i kvartalno objavljivanje u Briselu biltena Srbija u pokretu, koji čitaocima predstavlja najvažnije reforme u oblasti tzv. Kopenhagenških kriterijuma za pristupanje EU, odnosno reforme u oblasti pravnog usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, kao i političke i ekonomske reforme u Srbiji.


Tokom posete, strani novinari su imali priliku da se susretnu sa Vukom Draškovićem, ministrom spoljnih poslova SCG, Rasimom Ljajićem, ministrom za ljudska i manjinska prava SCG, Predragom Markovićem, predsednikom Narodne Skupštine RS, Vojislavom Koštunicom, predsednikm Vlade Srbije i drugim državnim zvaničnicima i službenicima, predstavnicima domaće privrede, stranim privrednicima i predstavnicima domaćih nevladinih organizacija i medija.