J. Joksimović: Podela odgovornosti za stabilan region

13. oktobar 2017. | Berlin

J. Joksimović: Podela odgovornosti za stabilan region

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je danas u Berlinu učestvovala na konferenciji posvećenoj regionalnoj saradnji i stabilnosti, izjavila je da nije pristalica regionalnog pristupa i da svaka država u procesu evropskih integracija treba da napreduje onoliko koliko zasluži u jasno strukturiranom procesu usklađivanja sa standardima EU.

Ministar je rekla da podržava regionalnu saradnju u ekonomskom, političkom i nacionanom interesu, ali da u procesu evropskih integracija napredak treba ocenjivati u skladu sa kriterijumima EU.

„Onoliko koliko napredujemo u reformama, toliko treba da napredujemo i u procesu evropskih integracija“, smatra ministar Jadranka Joksimović.

Ona je ocenila da region na prvom mestu treba posmatrati kao potencijal za dalji rast i napredak, pre svega u ekonomskom smislu, a ne samo kao pitanje bezbednosti i sigurnosti koje može da interesuje građane EU.

„Naravno da se podrazumeva regionalna saradnja i Srbija je nebrojeno puta pokazala da je timski igrač, ali to ne znači da ćemo na bilo koji način zapostaviti naše unutrašnje i spoljnopolitičke interese“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug