J. Joksimović: Evropske integracije stabilizuju poziciju Srbije

13. oktobar 2017. | Berlin

J. Joksimović: Evropske integracije stabilizuju poziciju Srbije

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da je približavanje procesa evropskih integracija građanima Srbije danas posebno izazovan zadatak jer je „primetno da postoji porast evroskepticizma ne samo u zemljama kandidatima, nego i u članicama Evropske unije“.

Joksimović je rekla da su se evropski odnosi zakomplikovali, kao i da regionalni odnosi nisu jednostavni i da u svemu tome treba naći način da se građanima Srbije, ali i članicama EU, približi zašto je dalje proširenje Unije važno.

Ministar je dodala da postoji određena vrsta otpora u pojedinim zemljama članicama prema daljem proširenju EU, a da, s druge strane, treba ubediti građane da je to, kako je rekla, proces koji će da stabilizuje zemlju na unutrašnjem, ali i spoljnopolitičkom planu.

„Evropske integracije treba da doprinesu boljoj perspektivi za mlade, boljem žiivotnom standardu, da bude više posla, više radnih mesta, više učenja, više putovanja... To su teme koje zanimaju naše građane“, rekla je Joksimović.

Ona smatra da Srbiju treba da zanima i pozicija u kompleksnim regionalnim i evropskim odnosima.

„Mislim da su evropske integracije put koji stabilizuje poziciju naše zemlje u ove dve ravni“, zaključila je ministar.

Izvor: Tanjug