Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija prepoznata kao ozbiljan kandidat za EU

14. septembar 2017. | Beograd

Deklaracijom s preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije, koja je danas usvojena, pozitivno je ocenjen napredak Srbije na tom putu, kaže za Tanjug ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona navodi nekoliko pozitivnih preporuka evropskih parlamentaraca i ističe da su uvaženi pojedini amandmani naših poslanika.

"Posebno su pozdravljene ekonomske reforme i stabilizacija javnih finansija, budžetske projekcije i projekcije rasta. Jedan važan segment pozitivnih ocena je vezan za ulogu Srbije u regionalnim odnosima i saradnji", kaže Joksimović i objašnjava da su u ceo proces pristupanja Srbije uključene brojne evropske institucije, pa tako i naši i poslanici Evropskog parlamenta.

Parlamentarni odbor je zasedao šesti put, kaže Joksimović, dodajući da je vrlo važno da se u Evropskom parlamentu razgovara o Srbiji, o našem napretku na putu ka Evropskoj uniji.

U EP učestvuju različite političke partije iz različitih zemalja i one oslikavaju raspoloženje u tim zemljama članicama, kaže Joksimović, te navodi da je u EU nesumnjivo primećeno da je Srbija pokazala konstruktivnu ulogu u regionu učešćem u raznim regionalnim inicijativama te kako kaže, retorikom koja je delovala u konstruktivnom pravcu.

"Pozdravljeni su dometi Berlinskog procesa, inicijative koja je vezana za zemlje Zapadnog Balkana - posebno kroz saradnju i povezanost kroz infrastrukturne i druge projekte", navodi Joksimović.

Evropski poslanici cenili su i napredak u unutrašnjim reformama, poput one u pravosuđu, jer je reč o važnom poglavlju 23 i akcionim planovima koji se u vezi s njim sprovode.

"Pozvani smo da dalje spovodimo reformske procese, da jačamo vladavinu prava, medijske slobode. Jedna vrlo dobra formulacija je ovog puta upotrebljena, 'unapređenje kulture novinarstva', što mislim da je termin koji možda na bolji način oslikava zapravo probleme, na koje često ukazuju iz različitih institucija u Evropskoj uniji", kaže Joksimović i dodaje da unapređenje kulture novinarstva svakako ne može da škodi.

Ističe da je podržan i set medijskih zakona koji su usvojeni u Srbiji, te da se poziva na doslednu primenu tih zakona, što je, kako primećuje, sasvim razumljivo.

Joksimović napominje i da je vrlo važan amandman naše delegacije unet u Deklaraciju sa preporukama.

Uz poziv za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uneta je odredba da je neophodno što ranije uspostaviti Zajednicu srpskih opština.

Za srpsku stranu, kako objašnjava, dijalog bez tako važnog dela kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ne bi imao svoj pun smisao.

"Dobro je što su to evropski poslanici prepoznali", smatra Joksimović.

Ministar Joksimović ističe da su izuzetno povoljno ocenjeni ukupni kapaciteti administracije Srbije za vođenje pregovora kao i snažna politička volja koja postoji da se pregovori o pristupanju EU sprovode.

"Vrlo je važno pohvaliti ljude u administraciji koji rade jedan važan i dobar posao za zemlju. Dobro je što je to primećeno, da su naši administrativni kapaciteti uz političku volju koja daje signal ljudima da rade na dobar način svoj posao vezan za pregovore, prepoznata ovaj put, i to je naglašeno", rekla je Joksimović, primetivši da je imidž Srbije bitno popravljen u zemljama EU i šire.

"Srbija je, kada vidite ovakve preporuke, prepoznata kao ozbiljan kandidat za članstvo u EU", zaključila je Joksimović.

(izvor: Tanjug)