Informacije Aktuelnosti

Jadranka Joksimović: Srbija doprinosi bezbednosti EU

08. septembar 2017. | Talin

Jadranka Joksimović: Srbija doprinosi bezbednosti EU

Srbija vrlo ozbiljno pristupa borbi protiv terorizma i ekstremizma, pre svega da obezbedi sigurnost i bezbednost njenih građana, ali i da zajedničkim naporima učestvuje i doprinese u toj važnoj borbi, koja je bitna ne samo za zemlje EU, već ima svetske razmere, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

&bdxuo;Nesumnjivo je da Srbija na jedan zaista ozbiljan i odgovoran način učestvuje u toj važnoj politici EU, a to jeste borba protiv terorizma i ekstremizma. Naravno, najveći broj povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku je identifikovan u regionu zapadnog Balkana. U Srbiji je to najmanji broj u odnosu na ukupan broj stanovnika, dok se najveći broj nalazi u Bosni i Hercegovini, takođe u Albaniji, na Kosovu i Metohiji&ldxuo;.

 To su, kaže Joksimović, važna pitanja za koja su zainteresovane članice EU, a da je naša zemlja pokazala sposobnost i rešenost i kada su bile u pitanju migracije.

Ministar, koja učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, smatra da je taj događaj bio dobra prilika da se još jednom podvuče ozbiljnost i konstruktivnost Srbije kada su u pitanju bezbednosni izazovi, borba protiv terorizma i ekstremizma.

&bdxuo;Našim metodama prevencije, našim akcionim planovima i dokumentima, da još jednom podvučemo važnost evropskog puta, reformi i dobre i bolje perspektive pre svega za mlade ljude, jer to je ono što će biti najbolja preventiva radikalizmu i terorizmu svake vrste&ldxuo; rekla je Joksimović.

(izvor: Tanjug, snimatelj: Igor Skendžić)