J. Joksimović i Repčekova: Slovačka dosledan prijatelj Srbije i politike proširenja

19. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Repčekova: Slovačka dosledan prijatelj Srbije i politike proširenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadora Slovačke Dagmar Repčekovu. Razgovarale su o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, prilikama u regionu i EU i drugim pitanjima.

Jadranka Joksimović ukazala je na značaj kontinuirane i dosledne pomoći koju Slovačka pruža Srbiji u procesu pristupanja. Ukazala je, u tom kontekstu, da i podrška Višegradske grupe - čiji je Slovačka član, ima značaj za evropski put naše države - pre svega politički, ali i tehnički, jer se radi o državama koje su prijatelji proširenja i čije iskustvo može značajno da doprinese kvalitetu procesa evrointegracija Srbije.

Ministar je naglasila da se posvećenost Srbije procesu pristupanja potvrđuje kroz opredeljenost da se sprovode reforme u svim, a posebno poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i ekonomiju. Ona očekuje da do kraja godine Finska, kao država koja predsedava Savetom EU, organizuje Međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvoreno jedno ili dva nova poglavlja.

Ambasador Dagmar Repčekova precizirala je da će Slovačka nastaviti da podržava i podstiče evropske integracije Srbije - koje bi trebalo ubrzati, i da je podrška politici proširenja važan princip slovačke spoljne i evropske politike. Ocenila je da reformski procesi daju pozitivne rezultate i da bi ih trebalo nastaviti. Slovačka posebno ceni odgovorno i konstruktivno postavljanje Srbije u odnosu na regionalnu saradnju i stabilnost.

Jadranka Joksimović i Dagmar Repčekova konstatovale su da su odnosi dve države na visokom nivou i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem.

Ministar Jadranka Joksimović zahvalila je Repčekovoj na višegodišnjoj kvalitetnoj saradnji i poželela joj uspeha u budućem radu.

Izvor: Tanjug