U okviru Interreg IPA program prekogranične saradnje Rumunija–Srbija predloženo finansiranje dva strateška projekta

12. oktobar 2016. | Temišvar

Na drugom zasedanju Zajedničkog nadzornog odbora Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, održanog 5.oktobra u Temišvaru, predložena su za finansiranje dva projekta, u ukupnoj vrednosti od 21 milion evra iz IPA sredstava i to u okviru prvog poziva za podnošenje predloga za strateške projekte.

Prvi projekat je usmeren na poboljšanje infrastrukture kako bi se značajno povećala plovnost kanala Begej. Njegova vrednost iznosi 11,796,289.30 evra IPA sredstava, a rok za realizaciju je 48 meseci.

Drugi projekat predviđa projektovanje i izradu studije izvodljivosti za autoput između Pančeva i Temišvara, pri čemu je vrednost tog projekta 9.306.206.39 evra IPA sredstava, a rok za realizaciju 42 meseca.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija odobrila je Evropska komisija 6. avgusta 2015. godine, a prvi poziv za projekte objavljen je 15. septembra 2015. godine sa budžetom od 50 miliona evra, od kojih je ovih 21 milion izdvojen za strateške projekte.

Programom se nastavlja finansiranje projekata u pograničnom području Rumunije i Srbije, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), uz podršku Evropske unije i vlada dveju država.

Potencijalni korisnici, kao i svi zainteresovani za projekte prekogranične saradnje Rumunije i Srbije u okviru pomenutog programa, mogu da pronađu više informacija na internet prezentacijama www.romania-serbia.net i www.mei.gov.rs