Najava poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Interreg Evropa

04. mart 2024. |

Najava poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Interreg Evropa

U okviru programa evropske teritorijalne saradnje Interreg Evropa, u koji se Republika Srbija zajedno sa ostalim zemljama kandidatima nedavno uključila, biće objavljen treći javni poziv za dostavljanje predloge projekata od 20. marta do 7. juna 2024.

Informacije o pozivu se nalaze na linku https://www.interregeurope.eu/apply-for-the-call. Osim aplikacionog paketa, na linku su objavljeni i snimci već održanih vebinara u okviru prethodnih poziva sa korisnim informacijama o procesu prijave, budžetu, partnerstvima. Takođe, tu su najavljene i predstojeće info - sesije i vebinari koji će se održati u 2024 o partnerstvu, projektnoj metodologiji, menadžmentu, budžetu, kao i komunikaciji na projektima. Osim toga, na sajtu možete da dobijete podršku da razvijete projektnu ideju, da ispitate relevantnost projekta i povežete se sa budućim partnerima. Od 15. do 18. aprila su planirani vebinari za razvijanje predloga projekata. Povodom objavljivanja trećeg poziva biće organizovan događaj za umrežavanje koji će okupiti potencijalne korisnike 20-21. marta 2024. u Antverpenu (Belgija), (događaj je moguće pratiti onlajn, link za prijavu: https://www.interregeurope.eu/event/europecooperates2024).

Partneri iz zemalja kandidata mogu da se uključe i u tekuće projekte prvog i drugog poziva programa Interreg Evropa. Poziv će biti otvoren od 20. marta do 7. juna 2024. Tekući projekti koji su već naznačili da žele da uključe partnere iz zemalja kandidata mogu se videti na linku https://www.interregeurope.eu/search-approved-projects?keywords=&new_country=1&programme%5B1993%5D=1993.

Kampanja povodom ulaska novih zemalja u program je već počela i trajaće do juna 2024. Registrujte se i pratite kampanju na linku https://www.interregeurope.eu/news-and-events/events/bringing-interreg-europe-projects-together-with-seven-eu-candidate-countries. Kampanja je posebno namenjena vodećim partnerima odobrenih projekata prvog i drugog poziva i institucijama iz zemalja kandidata koje žele da se uključe u program. Registracijom postajete vidljivi drugim organizacijama i iskazujete interesovanje za učešće u tekućim i novim projektima. Omogućava vam da se predstavite, naznačite svoja interesovanja za određene teme i uspostavite nova partnerstva (https://www.interregeurope.eu/table-reservation/52947) (kada se registrujete stići će vam mejl sa linkom preko kojeg ponovo ulazite na sajt i u okviru tabele sa navedenim tekućim projektima odaberete onaj koji vas zanima i iskažete interesovanje).  

Nedavno je povodom uključivanja novih zemalja, organizovan onlajn događaj, kada su svim zainteresovanima iz već uključenih zemalja predstavljene mogućnosti saradnje sa institucijama iz zemalja kandidata, kao i dostupne alatke za umrežavanje (snimak je moguće pogledati na linku: https://www.interregeurope.eu/news-and-events/events/interreg-europe-welcoming-the-new-countries).

Pored toga, na programu je planiran informativni seminar 9. aprila gde će biti odgovoreno na pitanja u vezi sa restriktivnim pozivom, kao i o umrežavanju 7 novih zemalja i njihovom uključivanju u projekte iz 1. i 2. poziva. (registracija je planirana u martu 2024). 

Molimo sve zainteresovane partnere da (se):

a) prijave u bazu  https://www.interregeurope.eu/onboarding/prehome 

b) istraže veb stranicu i pregledaju bazu projekata https://www.interregeurope.eu/search-approved-projects 

v) upoznaju sa primerima dobre prakse na platformi za unapređenje politika, https://www.interregeurope.eu/policy-learning-platform 

g) učestvuju na vebinarima i radionicama i prijave za bilten na https://www.interregeurope.eu/news-and-events.

Ministarstvo za evropske integracije će uskoro u saradnji sa Programom organizovati info dan za zainteresovane aplikante (informacija će biti istaknuta na linku https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/info-days-2024-in-your-country, kao i na sajtu MEI).

Dodatne informacije, kao i prezentacije sa prethodnog info-dana nalaze se na linku: https://www.mei.gov.rs/srl/vesti/2938/detaljnije/w/0/ukljucivanje-republike-srbije-u-program-evropske-teritorijalne-saradnje-interreg-evropa-2021-2027/ .

Ukoliko Vam je potrebno još informacija o programu, molim Vas da nas kontaktirate putem mejla jelena.djorgovic@mei.gov.rs i ivana.davidovic@mei.gov.rs.