Miščević: Agenda 2030 je nacionalni prioritet Srbije

24. januar 2023. | Beograd

Miščević: Agenda 2030 je nacionalni prioritet Srbije

Postizanje ciljeva održivog razvoja koje sadrži Agenda 2030 predstavlja nacionalni prioritet Srbije koja ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, rečeno je danas na sastanku Zajedničkog upravnog odbora za sprovođenje Okvira saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj sa Republikom Srbijom 2021-2025.

Sastankom, koji je održan u Palati Srbija, predsedavali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, stalna predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob i ambasador Vuk Žugić iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka Miščević rekla je da su ciljevi održivog razvoja, Agenda 2030 nacionalni prioritet, a da je sa druge strane „strateški, a horizontalni“ prioritet Srbije proces evropskih integracija.

„Mi tu ne pričamo o dve različite stvari već, naprotiv, pričamo o agendi razvoja kroz korišćenje procesa pregovora kao instrumenta upravo tog razvoja“, rekla je Miščević.
Navela je da je prioritet plan razvoja kao krovni dokument strateškog plana razvoja Srbije uzimajući u obzir sve ostale elemente.

„Počinjemo sa inicijalnom fazom, a to je priprema pravnog okvira za izradu plana razvoja. To nije tek jedna od strategija nego ona prava, velika strategija razvoja gde se moramo konsultovati i pričati sa svima“, rekla je Miščević.

Navela je da je pandemija korona virusa u velikoj meri otežala rad međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030, kao i da se nada reaktiviranju rada te radne grupe jer je, dodala je, koordinacija nužan elemenat sprovođenja strategije.

Žugić je zahvalio timu UN na konstruktivnoj i uspešnoj saradnji koja, kako je rekao, u značajnoj meri doprinosi ostvarenju nacionalnih razvojnih prioriteta.

„Očekujemo da će bliska saradnja biti nastavljena u predstojećem periodu i u tom smislu možete računati na našu punu podršku i partnerstvo“, dodao je on.

Istakao je da je danas, kada se svet suočava sa kompleksnim izazovima, postizanje ciljeva održivog razvoja više nego prioritetno.

„Posledica i dalje aktuelne pandemije korona virusa, konflikt u Ukrajini, krize i sukobi u ostalim delovima sveta, polarizacija u međunarodnim forumima kao i rastući problem klimatskih promena dodatno su opteretile ionako komplikovanu situaciju u većini ekonomija sveta i stavljaju na probu našu spremnost da zajedničkim delovanjem prevazilazimo sve probleme“, rekao je Žugić.

Naveo je da su postavljeni rokovi za ispunjavanje Agende 2030 i dodao da uspeh u ostvarivanju ciljeva zavisi od našeg odnosa i spremnosti da investiramo u razvoj i očuvanje sredine u kojoj živimo.

„Svesni smo kolika je naša odgovornost i potreba da koordiniranim nastupom pronađemo odgovore za rešavanje aktuelnih izazova. Ta prilika mora biti iskorišćena, a prvi korak u tom pravcu je politička volja koja mora biti praćena konkretnim aktivnostima i merama“, rekao je Žugić.

Dodao je da veruje da je i današnji sastanak odlična prilika da se još jednom potvrdi posvećenost implementacije Agende 2030, ali i da se ukaže na značaj saradnje i uzajamne razmene iskustava i dobre prakse na svim nivoima i sa svim zainteresovanima stranama.

Istakao je da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja, te naglasio da je od usvajanja Agende 2030 Srbija ostvarila primetan napredak.

„Polazeći od značaja svih 17 ciljeva održivog razvoja, među našim glavnim nacionalnim prioritetima su rešavanje problema najosetljivijih i najugroženijih grupa, jačanje ekonomije, iskorenjivanje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, pitanje mladih, rodna ravnopravnost i osnaživanje položaja žena, zdrava životna sredina i jačanje institucija, kao i ulaganje maksimalnih napora u oblasti unapređenja poštovanja ljudskih prava i vladavini prava“, dodao je Žugić.

Žakob je rekla da su prioriteti definisani u okviru saradnje zajednički definisani sa svim resornim ministarstvima i 20 agencija UN koje učestvuju u tom okviru saradnje.

„Radimo sa svim resornim ministarstvima, Stalnom konferencijom gradova i opština, brojnim lokalnim samoupravama kao i sa civilnom društvom i privatnim sektorom.

Naš pristup u okviru Agende 2030 je fokusiran na ljude i to se održava na taj način da niko ne bude izostavljen“, navela je Žakob.

Dodala je da je u kontekstu kriza sa kojima smo se suočili u 2022. godini, fokus bio na rešavanju problema nejednakosti, proširenju agende ljudskih prava i rodnih pitanja, kao i rešavanju problema govora mržnje i dezinformacija.

„Takođe smo se tokom cele godine zalagali za ubrzanje zelene transformacije uprkos novim kratkoročnim ograničenjima vezanim za rast troškova života, energije i hrane“, dodala je Žakob.

Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj za period 2021-2025 predstavlja osnov za podršku našoj zemlji u tri važne strateške oblasti - zelena transformacija, socijalna zaštita/demografska otpornost i vladavina prava, ljudska prava, rodna ravnopravnost i dobro upravljanje, u skladu sa iz Agendom 2030. i Agendom za pristupanje Evropskoj uniji.

Zajednički upravni odbor Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija najviše je rukovodeće telo Okvira saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Izvor: Tanjug