Potpisan Protokol o saradnji Srbije i Hrvatske u procesu evropskih integracija

20. mart 2009. |

Beograd, 20. mart 2009 - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i integracija Hrvatske Bjanka Matković potpisale su Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija

Poptisivanje ovog protokola usledilo je nakon susreta predsednika vlada Republike Srbije i Republike Hrvatske Mirka Cvetkovića i Iva Sanadera, koji su saopštili da su na današnjem sastanku u Beogradu pokrenuli mnoga nerešena pitanja koja postoje u odnosima dveju zemalja i ocenili da će za rešavanje nekih od njih biti potrebno više vremena.

Cvetković je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, rekao da se očekuje da će neka pitanja biti rešena vrlo brzo, a da će neka početi da se rešavaju u budućnosti, uz stalnu potrebu da se uspostave bolji odnosi između dve države.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da i dalje postoje krupne razlike u stavovima Beograda i Zagreba koji se odnose pre svega na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, odnosno hrvatsko priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta i tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid i srpsku kontratužbu.

Sanader je poručio da neće biti zaboravljena nedavna prošlost u odnosima dveju država, ali da se neće ni živeti u njoj, i saopštio da su na današnjem sastanku, pored nekih teških pitanja, otvorena i ona lakša, kao što je saradnja u oblasti energetike.

On je podsetio na to da će njegova zemlja postati članica NATO 3. aprila i naglasio da će Hrvatska pružati podršku Srbiju na njenom putu ka evroatlantskim integracijama. Sutra ćemo, kao članica NATO, davati podršku susedima i držati se principa – što je našim susedima bolje, i nama je bolje, istakao je predsednik Vlade Hrvatske.

Delegacija Republike Hrvatske predvođena premijerom Sanaderom, a u kojoj su i potpredsednik Vlade i ministar privrede, rada i preduzetništva Damir Polančec, potpredsednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac i ministar kulture Božo Biškupić, svečano je jutros dočekana u dvorištu Vlade Srbije.

Takođe, i ministar prosvete u Vladi Srbije Žarko Obradović i njegov hrvatski kolega Božo Biškupić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti jezika i književnosti.

U Beograd je doputovala i delegacija predstavnika najjačih hrvatskih energetskih firmi kao što su `Ina`, `Hrvatska elektroprivreda`, `Janaf` i `Plinakro`, koji će sa privrednicima iz Srbije pokušati da pronađu zajedničke energetske interese.

Sastanku sa zvaničnicima Hrvatske prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar prosvete Žarko Obradović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević