Sektorski sastanak Unapređenog stalnog dijaloga u oblasti saobraćaja, regionalnog razvoja i energetike

19. februar 2009. |

Predstavnici ministarstava Vlade i drugih nadležnih institucija predstaviće napredak učinjen u oblasti saobraćajne infrastrukture, u usklađivanju zakonodavstva i jačanju administrativnih kapaciteta, uključujući uslove tranzitnog saobraćaja i mere za bezbednost saobraćaja, kao i politiku transporta robe i putnika. Predstavnici Evropske komisije infomrisaće se i o novinama u Nacionalnoj strategiji u oblasti saobraćaja, uključujući privatizaciju i restrukturiranje, kao i o praktičnoj primeni sporazuma o Zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru.

Posebna tema sastanka je i regionalna politika, odnosno pravni i institucionalni okvir ove politike u Srbiji, pripremama u ovoj oblasti za klasifikaciju Nuts 2 regiona, kao i trenutno stanje u vezi sa pripremama za komponentu tri IPA programa.

Na sastanku posvećenom energetici, eksperti nadležnih ministarstava i institucija govoriće o novinama u energetskoj strategiji Republike Srbije, o sprovođenju Ugovora o energetskoj zajednici, pravnoj harmonizaciji u oblasti gasa i električne energije, o restrukturiranju kompanija u oblasti energetike. Posebno će biti reči o energetskoj efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora, prioritetnim infrastrukturinim projektima u okviru Energetske zajednice koji su značajni za Srbiju, Izveštaju o napretku energetske politike EU, kao i o drugim pitanjima značajnim za ovu oblast.