J. Joksimović studentima uručila nagrade za najbolje radove

10. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović studentima uručila nagrade za najbolje radove

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je danas priznanja nagrađenim studentima na konkursu za najbolje radove o EU za 2021. godinu koji je, kako je dodala, pokazao i zainteresovane i obrazovane mlade ljude spremne da doprinesu napretku zemlje i evropskim integracijama.

Nagrade koje podrazumevaju i novčani deo od 85.000, 55.000 i 35.000 dinara, kao i mogućnost zapošljavanja u Ministarstvu za evropske integracije dobili su studenti master akademskih studija Sava Mitrović i Jovana Popova sa Fakulteta političkih nauka i Ivona Leskur sa Filozofskog fakulteta.

Nagrađeni su za radove „Zelena agenda za zapadni Balkan, izazovi i perspektive zelene tranzicije i održivog razvoja Srbije“, „Politika proširenja EU: revidirana metodologija, novi podsticaji i terminološke zabune“ i „Mali korak za čoveka, veliki za čovečanstvo: preimućstva Srbije u prevazilaženju posledica pandemije i dostizanju održive budućnosti“.

Ministar je naglasila da je cilj i ovog petog konkursa MEI bio da se čuju vizije i mišljenja studenata na aktuelne teme vezane za proces pristupanja i politike EU koju Srbija usvaja.

Prema njenim rečima, na konkurs je pristiglo 17 radova koje su ocenjivali profesori Jelica Stefanović Štambuk, Vladimir Vuletić i Maja Lukić Radović.

„Teme nagrađenih radova pokazale su da naši studenti dobro promišljaju i poznaju proces i vide njegove šire aspekte, da prate sve sto se dešava u Evropi i svetu kao deo zajedničkih politika“, rekla je ministar i naglasila da je prošlogodišnji pobednik dobio posao u MEI.

Dobitnik prve nagrade Sava Mitrović rekao je da je važno da mladi budu uključeni u proces i da promisle o procesu pristupanja koji se u javnosti svodi na kriterijume i politiku uslovljavanja, a ne da je to transformativni proces čitavog društva što je od suštinskog značaja da se Srbija iz temelja promeni.

Popova i Leskur izrazile su uverenje da konkurs podstiče mlade da razgovaraju o aspektima koji moraju biti regulisani u Srbiji radi zajedničke budućnost svih nas.

Ministar im je nagrade uručila nakon prvog dela konferencije „Mladi Srbije o budućnosti Evrope - ideje i vizija“ koja je organizovana kao doprinos Srbije platformi Evropske unije „Konferencija o budućnosti Evrope“, a koju je otvorila.

Na toj prvoj konferenciji u nizu u organizaciji Ministarstva za evropske integracije, posvećenoj mladima, govorili su i ambasador Slovenije Damjan Bergant, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, predstavnik PKS Mihailo Vesović i državni sekretar iz Ministarstva omladine i sporta Milan Savić.

Izvor: Tanjug