Barba-Pera: Zapadnom Balkanu poslati hitno pozitivan signal

19. novembar 2021. | Madrid

Barba-Pera: Zapadnom Balkanu poslati hitno pozitivan signal

Smatramo da upravo sada Evropska unija treba da pošalje veoma jak signal, pozitivan signal da želimo da zemlje kandidati što pre postanu deo naše porodice, poručio je danas državni sekretar za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova Španije Huan Gonsales-Barba Pera.

On je u svom izlaganju na konferenciji pod nazivom „Sledeće proširenje EU: perspektive i prepreke", koja je održana danas u Madridu i na kojoj je učestvovala i srpski ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, naglasio da je neophodno hitno otvoriti klastere tri i četiri u slučaju Srbije, a da je u slučaju Severne Makedonije i Albanije, neophodno da pregovori otpočnu što pre.

Barba Pera je rekao da je današnji skup veoma poseban događaj, koji su organizovali Slovenija, kao predsedavajuća EU u saradnji sa dve vodeće ekspertske organizacije, Kraljevskim institutom Elkano i Strateškim forumom Bled, i da je konferencija neka vrsta zajedničkog nastojanja i ukazivanja na značaj koju u Španiji pridaju bilateralnoj saradnji sa Zapadnim Balkanom i važnosti u kontekstu Evropske unije.

On je pojasnio da taj stav proistekao iz verovanja u jaku Evropu i činjenice da će od toga svi imati koristi.

„Očigledno je da će sve te zemlje, kada budu napredovale u pregovaračkom procesu i kada se budu pridružile Evropskoj uniji, uživati velike koristi koje pristupanje Evropskoj uniji svima donosi, ali će to važiti i za sve ostale u Evropi. I mi ćemo isto imati koristi, kao što je to osetila i Španija u pri prethodnim proširenjima EU“, poručio je Barba Pera.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan rekao je da ono ono čega treba da budu svi svesni jeste da je proširenje ključno strateško pitanje za Evropu i da je ono odavno predviđeno, ne samo od Evropskog saveta u Solunu 2003. godine, već i ranije, praktično padom Berlinskog zida, kada je dobijeno obećanje i prilika za ujedinjenu Evropu.

On je rekao i da je Unija tek na pola puta u tom poslu sve dok Zapadni Balkan, ne samo bude okružen državama članicama Evropske unije, već i kad postane njen deo.

Dovžan je naglasio da je svima dobro poznat stav da za slovenačko predsedništvo ne postoji zamena za proširenje i da oni zaista veruju da proširenje ima transformativnu moć, odnosno kako je rekao , da je to politika koja može doneti promenu i poboljšanje u ekonomskom, socijalnom i bezbednosnom smislu.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će Španija podržati otvaranje dva klastera u okviru evrointegracija Srbije uz ocenu da tema proširenja EU ipak dobija sve više na značaju u samoj Uniji i pored brojnih izazova i stagnacije koju svi u regionu manje ili više osećaju.

Kako je navela, to je potvrdila i današnja konferencija u Madridu, koja je po njoj izuzetno važan format u kome je mogla da predstavi šta je Srbija uradila, šta očekuje u narednom periodu i šta vidi kao potencijalne izazove, ne samo za Srbiju i proces proširenja, nego i za ceo Zapadni Balkan.

„Za nas i za naše građane, Španija je nesumnjivo jedan od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji, imamo izuzetne bilateralne odnose i to je država koja je dosledna u svojoj principijelnoj politici i prema proširenju i prema Srbiji“, poručila je Joksimović.

Kao najvažniju poruka sa današnjeg sastanka, posebno bilateralnog sastanka sa državnim sekretarom za evropske poslove Španije Huan Gonzales Barba Perom, Joksimović je izdvojila to što je Španija najavila da će podržati otvaranje oba klastera sa Srbijom ,Klastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost i Klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost.

Joksimović je na konferenciji koja je organizovana u koordinaciji sa slovenačkim predsedavanjem Evropskoj uniji u Madridu učestvovala na poziv direktora Instituta Elkano Čarlsa Pauela.

Izvor: Tanjug