Norveška pomaže ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije

13. oktobar 2021. | Beograd

Norveška pomaže ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije

Projekat „Norveška za vas – Srbija“, kroz koji je sprovedeno više od 100 različitih projekata usmerenih na važne reformske sektore, posebno je doprineo ravnomernijem regionalnom razvoju imajući u vidu da je bio fokusiran na opštine koje spadaju u kategoriju manje razvijenih, ocenila je danas Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

Joksimović je, na konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta, ukazala na to da je projekat trajao tri godine, a da je kroz njega u 91 opštini koje spadaju u kategoriju manje razvijenih, pružena podrška za početak ili unapređenje poslovanja 190 preduzetnika i preduzeća, dok je 218 osoba dobilo zaposlenje u tim manje razvijenim područjima.

„Time su dobili priliku da ostanu u svojim mestima gde žive i da imaju mogućnost da rade i da nemamo porast internih migracija“, kazala je Joksimović.

Dodala je da je stručne obuke pohađalo više od 100 nezaposlenih osoba čime su stekli veštine da budu konkurentni na tržištu rada koje je, kako kaže, sve zahtevnije i zahteva novije, modernije veštine.

Navodeći da su trenutno aktuelne zelene veštine za zelenu politiku, Joksimović kaže da će one tek u budućim projektima biti aktuelne i da će biti posebna stavka na kojoj će se raditi.

Joksimović kaže da je u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija“, kroz devet projekata koje su sprovele lokalne samouprave poboljšana lokalna infrastruktura za više od 35.000 građana, pa je danas u tim opštinama bolja ponuda u pogledu sporta, kulturnih sadržaja, obrazovanja...

Ističe i da je Srbija dobila i savremeni softver za prevođenje pravnih tekovina EU, što je zahtevan posao jer se, kako kaže, radi o preobimnom materijalu koji se stalno menja i ažurira i za koji je stalno potrebna pomoć i u prevođenju da bi ga na efikasan način koristili u procesu pristupanja i reformi.

Kao još jedan značajan projekat u značajnoj oblasti, Joksimović navodi jačanje kapaciteta Srbije u informacionoj bezbednosti.

Pojašnjava da je u saradnji sa Ministarstvom turizma, telekomunikacija i trgovine izrađena analiza eko sistema sajber bezbednosti Srbije, a platforma za simulaciju sajber napada nabavljena je za RATEL.

Kroz ovaj program, kako je rekla, u trenutku najveće krize izazvane pandemijom virusa korona, odnosno u jeku pandemije kada su bili deficitarni maske, respiratori, opredeljen je jedan deo sredstava da ide za direktnu podršku i kupovinu 20 respiratora, 25 aparata za anesteziju i respiratorni monitoring i 11.000 maski.

Joksimović je istakla da je Norveška jedan od naših najvećih bilateralnih donatora i razvojni partner i ukazala na značajnu podršku koju Norveška pruža Srbiji u ekonomskom procesu i u procesu približavanja koristi onih reformi iz procesa evropskih integracija.

„Norveška je zaista pokazala iskreni, partnerski odnos i podršku evropskim integracijama Srbije upravo fokusirajući se na one oblasti koje je predvidela i kredibilna strategija EU za pojačano delovanje na Zapadnom Balkanu“, kazala je.

Ističe da je Norveška od 2008. godine do danas Srbiji stavila na raspolaganje više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava i naglasila da na taj način ta zemlja spada u red najvećih bilateralnih i razvojnih partnera i donatora Srbije.

„Mislim da smo taj novac zaista na konkretan, dobar, efikasan, transparentan, inkluzivan način koristili što jesu kriterijumi kojima se rukovodimo kada su u pitanju sva razvojna sredstva, a nekako sa Norveškom ta transparentnost ima punu dimenziju u sprovođenju projekata“, kazala je.

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad istakao je da je podrška centralnim i lokalnim vlastima ključna za podsticaj razvoja koji je ključan za bolji život građana.

„Norveška podržava Srbiju godinama kroz projekte. Socijalni razvoj znači ulaganje u ljude i da građani mogu da izraze u potpunosti svoj potencijal. Socijalni resursi moraju da se koriste na najbolji mogući ekonomski način jer socijalna jednakost doprinosi i političkoj stabilnosti, a nejednakost može da potkopa ekonomski rast i razvoj“, kazao je Jelstad.

Za projekat „Norveška za vas – Srbija“ Jelstad kaže da je jedan od najvećih razvojnih norveških projekata u Srbiji.

„Ovim projektom povećali smo efikasnost, kapacitete i stručnost u raznim javnim ustanovama. Program je stvorio priliku za rad za nekoliko stotina ljudi i stručnu obuku za 350 ljudi, zaposlenih i nezaposlenih. Mala preduzeća su uspela da se prošire i zaposle mlade ljude iz okruženja što im je omogućilo da nastave da žive u tim zajednicama, što i jeste jedan od naših ciljeva“, kazao je Jelstad.

Izvor: Tanjug

Video: UNOPS / Aleksandar Mijailović
Foto: UNOPS / Igor Pavićević