J. Joksimović: Podrška tehnološkom razvoju i iz EU fondova

28. jun 2021. | Kruševac

J. Joksimović: Podrška tehnološkom razvoju i iz EU fondova

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima Jadrankom Joksimović i Nenadom Popovićem obišla je danas Biznis inkubator centar u Kruševcu i prisustvovala prezentaciji projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka.

Brnabić je ocenila da je u Biznis inkubator centru već urađeno mnogo toga i poručila da će projekat industrijskog tehnološkog parka u tom gradu biti završen kao što su izgrađeni Naučno-tehnološku parkovi u Nišu, Novom Sadu, Čačku.

„Najiskrenije, svaka čast. Bravo! Ovo ste uradili uglavnom sami i uz vrlo malu pomoć iz republičkog budžeta. Kruševac i Kruševljani su ovo zaslužili. Ovaj projekat će ići, ne postoji šansa da ne ide“, rekla je Brnabić i ocenila da je reč o projektu i viziji budućnosti.

Ona je navela da je bilo puno skepse kada je Vlada Srbije najavljivala izgradnju i opremanje sličnih parkova u drugim gradovima, ali da se pokazalo da obećanja nisu ostala samo na praznim pričama i prelepim maketama.

„Naučno-tehnološki parkovi postoje već u Čačku, Nišu, Novom Sadu, a biće i u Kruševcu. Ovo završavamo sigurno i uskoro se vidimo da planiramo dalje“, rekla je Brnabić.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je poručila da treba koristiti pretpristupne IPA fondove iz Evropske unije i dodala da je danas bilo reči i o tome kako se mogu pronaći dodatna sredstva za ovaj projekat.

Joksimović je pozvala zainteresovane da prate konkurse koji su otvoreni i transparentni, navodeći da to može biti prilika za razvoj, ne samo nauke, već i kada je reč o drugim oblastima.

„Upravo smo završili EU PRO za lokalni ekonomski razvoj koji je trajao od 2018. godine. Danas idemo u EU PRO Plus. Mogućnosti su velike, sufinansiranje ide od 15 do 49 odsto i to je vrlo povoljno“, rekla je Joksimović.

Kako kaže, to se odnosi pre svega na ono što će biti urbani razvoj što će biti glavna komponenta grant šeme.

Prema njenim rečima, veliki deo sredstava može biti doniran iz grantova bespovratnih sredstava EU uz manje sufinansiranje.

Joksimović je naglasila da je iz EU PRO Rasinski okrug povukao 18 projekata, od toga osam u Kruševcu ukupne vrednosti oko 350.000 evra.

Direktorka Biznis inkubator centra Martina Manojlović rekla je da je Regionalni industrijski tehnološki park nova vizija budućnosti za Kruševac.

„Nadamo se da će premijerka prepoznati značaj parka, jer je važan za razvoj omladinskog, porodičnog i ženskog preduzetništva, novih tehnologija i robotike“, rekla je Manojlović.

Izvor: Tanjug