J. Joksimović: U regionu manjak entuzijazma po pitanju evrointegracija

18. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: U regionu manjak entuzijazma po pitanju evrointegracija

Delegacija Srbije odgovorno je pristupila svim pitanjima o kojima se razgovaralo na Samitu u Beču, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da je kod svih predstavnika Zapadnog Balkana provejavao duh manjka entuzijazma kada je reč o evrointegracijama.

Joksimović je novinarima nakon ministarskog sastanka, u okviru Samita Austrija-Zapadni Balkan, kazala da se o procesu proširenja u EU mnogo priča, a malo se na istom radi i ističe da su predstavnici Zapadnog Balkana u iščekivanju da će Unija u jednom trenutku ipak početi da govori jednim glasom oko proširenja.

Prema njenim rečima, srpska delegacija je dala presek stanja i jasno iznela očekivanja i obavestila predstavnike EU da je Srbija ušla aktivno u novu metodologiju, prihvatila sve preuzete obaveze, pripremila svoje strukture i dva klastera.

„Sproveli smo brojne reforme uz podršku predsednika Vučića i premijerke Brnabić, posebno u domenu vladavine prava, sve što je do nas bilo mi smo preduzeli, ali odgovor nije onakav kakav smo očekivali“, kazala je Joksimović.

Ističe da je to jasno prenela tokom današnjeg sastanka i izrazila očekivanje da će do kraja godine uslediti neki kredibilan odgovor na sve što je Srbija u dobroj meri uradila.

„Mi nastavljamo sa našim procesom, pre svega zbog onoga što je interes naših građana, ali i zbog procesa koji ima uspona i padova“, kazala je Joksimović napominjući da, s obzirom da je poslednje dve godine bilo više padova, sada očekuje uspon.

Kada je reč o predstavnicima Zapadnog Balkana i njihovom odnosu prema evrointegracijama, Joksimović kaže da uz manjak entuzijazma postoji i očekivanje da će se nešto do kraja ove godine desiti sa procesom proširenja.

Ipak, kako kaže, u slučaju da se ne desi, sam proces proširenja izgubiće kredibilitet i to iako je nova metodologija trebalo da označi povratak i jačanje kredibiliteta samog procesa.

Na sastanku se razgovaralo i o regionalnoj saradnji, a Joksimović kaže da Srbija nema problem u vezi regionalne saradnje, ali da ona mora da znači i aktivno učešće svih i dobru nameru svih.

„Ukoliko toga nema onda se postavlja pitanje kako ćemo, ne samo što se stalno poteže suočavanje sa prošlošću, nego kako ćemo da se suočimo sa budućnošću koja je veoma izazovna“, dodala je.

Navodi da je posebno značajno što je sastanak organizovan u trenutku kada nema nekih previše dobrih vesti za ceo region što se tiče proširenja EU, ali dodaje da je Međuvladina konferencija koju će naša zemlja imati sa Unijom delimično priznanje naših rezultata.

Pozdravila je inicijativu Austrije da organizuje ovaj sastanak posebno imajući u vidu da je ta zemlja jedan od doslednih podržavalaca politike proširenja.

„Mislim da su pokazali dobre inicijative do sada, podržali su i održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom, nisu bili ni protiv otvaranja klastera i za nas je važno da pokažemo našim učešćem da cenimo takvu politiku“, navodi Joksimović.

Dodaje da se na ministarskom panelu razgovaralo i o konferenciji „Budućnost Evrope“ i načinu na koji Zapadni Balkan može da učestvuje u njoj jer je, podseća, Austrija sa još nekoliko zemalja uputila nedavno non-pejper pozivajući zemlje članice EU da i Zapadni Balkan učestvuje u toj velikoj konferenciji.

Izvor: Tanjug