J. Joksimović povodom Dana životne sredine

05. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović povodom Dana životne sredine

„Danas obeležavamo Dan zaštite životne sredine. To nije samo tema koja je, naizgled preko noći, postala popularna  politički, ekonomski i filozofski. To nije nova ideologija levice ili centra, niti nametnuta fraza nove političke korektnosti koja nervira tradicionalnu političku desnicu.

Obnavljanje zdravlja životne sredine kao težnja i namera je odnos civilizovanog društva i svakog pojedinca da poboljšamo realnost koju živimo i da kreiramo budućnost u kojoj ćemo budućim generacijama ostaviti održivu planetu na kojoj čovek ne živi sam. To je obaveza odgovornih ljudi prema budućnosti. To je obaveza i onih sa levice koji se zaklinju u slobode, prava i pravednost, ali i političke desnice koja želi očuvanje porodice, nacije i razvojne ekonomije. Zdravo i održivo kao obrazac novih potreba  proizvodnje i potrošnje u demokratskom društvu, mora da bude vodeći model razvoja. Srbija je ušla u maticu promena na vreme, prepoznajući nove potrebe i modele ekonomskog razvoja, koji će značiti da smo u taboru onih koji hrabro idu u promene i postaju dobitnici promena. 

Zeleni dogovor EU i Zelena agenda za Zapadni Balkan, kao i Ekonomsko investicioni plan za ZB kao finansijski instrument za ostvarivanje ciljeva iz klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, kao i Plan Srbija 2025 iniciran od strane Predsednika Vučića, okvir su u kojem ćemo aktivno ulagati u svaki aspekt obnavljanja zdravlja životne sredine, a samim tim i naših građana, stvarati uslove za pravednu tranziciju ka zelenoj cirkularnoj ekonomiji i novim poslovima i novom uključivom rastu”, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, povodom Dana zaštite životne sredine.