J. Joksimović: EU najveći donator bespovratnih sredstava

28. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU najveći donator bespovratnih sredstava

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Vlada Srbije pre par godina uspela da obezbedi da Srbija dobije akreditaciju za korišćenje IPARD-a za ruralni razvoj u iznosu od 175 miliona evra bespovratno za period od 2014. do 2020.godine.

Joksimović je u Skupštini Srbije rekla da „oni koji su zagovarali evropski put Srbije deset godina“ držali Agenciju za agrarna plaćanja u Šapcu, a uslov Evropske komisije je bio da se izmesti u Beograd, te da je Srbija zbog toga izgubila milione.

„Mi smo to 2014. i 2015. godine uradili i evo sada u tranšama se isplaćuju ti iznosi. Veliki broj ljudi je aplicirao za sredstva koja su namenjena za mehanizaciju, ruralni turizam i drugo“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da se svim zainteresovanim pomaže kroz radionice širom Srbije da napišu dobre projekte i da apliciraju.

„Kada postanete članica onda imate kontribuciju u evropski budžet, ali je zato pristup strukturnim fondovima višestruko veći“, rekla je Joksimović i ukazala da će, primera radi, Hrvatska za oporavak od pandemije korona virusa, dobiti 11 milijardi evra ako napravi nacionalni program reformi.

Joksimović je dodala da je važno da građani znaju da je EU najveći donator bespovratnih sredstava, i u tom smislu pomenula IPA fondove, pretpristupne fondove, investicioni okvir za Zapadni Balkan.

„Srbija je kandidovala značajne projekte za veliki podsticajni ekonomski plan za ZB, i veliki broj naših predloga biće uvažen. Još nije doneta konačna odluka, pa ne bih išla sa konkretnim stvarima, ali tu su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koridori i sve ono što je veći deo našeg plana, gde ćemo moći da kombinujemo naša sredstva sa evropskim grantovima. I povoljnim kreditima, a nešto će biti i sami grantovi“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug