J. Joksimović: Neotvaranje poglavlja politička poruka, moglo i bez nje

29. jun 2020. | Beograd

J. Joksimović: Neotvaranje poglavlja politička poruka, moglo i bez nje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da „politička odluka pojedinih država članica, objavljena 26. juna, da ne daju saglasnost Srbiji da otvori nova poglavlja - iako ih imamo pet spremnih za otvaranje, je poruka koju smo razumeli u kom pravcu ide, ali istovremeno smatra da nije bila previše potrebna“.

Dodaje da priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24 nije do kraja utemeljena u činjenicama jer takozvani non-pejper notira značajne aktivnosti u Poglavlju 23, posebno usvajanje medijske strategije koje je izuzetno značajan deo poglavlja.

Kada je je reč o Poglavlju 24 u okviru kojeg se priča o bezbednosti, azilu, borbi protiv organizovanog kriminala, migracija, preovladava pozitivna ocena.

„Puno toga smo već uradili, i očekujem da ćemo sa novom Vladom ubrzati naš evropski put i da će se svi više posvetiti reformskim obavezama iz procesa evropskih integracija kao što je baš tog dana predsednik Vučić najavio u Briselu“, naglasila je Joksimović.

„Hrvatsko predsedavanje je završeno bez otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, ali pravi Izveštaj o napretku, koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, biće objavljen već na jesen tokom nemačkog predsedavanja, što će biti prilika da države članice na sveobuhvatniji način sagledaju napredak u reformama i da otvorimo i nova poglavlja. Naravno, zahvaljujemo se brojnim državama koje su dale podršku za otvaranje i nekoliko poglavlja, ali ovog puta saglasnosti svih država nije bilo”, dodala je.

Izvor: Tanjug