J. Joksimović: HR nastoji da se do kraja juna otvore poglavlja sa SRB

20. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: HR nastoji da se do kraja juna otvore poglavlja sa SRB

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će, i pored pomeranja Izveštaja o napretku za jesen, Evropska komisija i Hrvatska kao predsedavajuća, naći način da državama članicama predstave napredak Srbije u reformskim oblastima, kako bi do kraja hrvatskog predsedavanja Srbija otvorila bar neko od spremnih poglavlja.

Joksimović je danas sa novoimenovanim ambasadorom Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem razgovarala o procesu evropskih integracija Srbije, predsedavanju Hrvatske Evropskoj uniji, unapređenju odnosa dveju država, kao i o drugim aktuelnim temama od značaja za region.

Ambasador Hrvatske je preneo Jadranki Joksimović uveravanja da Hrvatska kao predsedavajuća nastoji da obezbedi održavanje Međuvladine konferencije do kraja juna, na kojoj bi se otvorila nova pregovaračka poglavlja.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je poželela dobrodošlicu i uspešan mandat Biščeviću, i naglasila značaj činjenice da je Hrvatska, tokom aktuelnog predsedavanja EU i u uslovima pandemije, među prioritetnim temama zadržala politiku proširenja i organizovala video-konferencijski Samit EU-Zapadni Balkan, koji je rezultirao Zagrebačkom dekleracijom.

„Deklaracijom je potvrđena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona, jedinstvo i solidarnost EU i ZB u doba krize, a najavljen je i investicioni plan EU za jesen kao podsticaj regionalnim projektima i privredama regiona“, istakla je Joksimović.

Biščević je zahvalio na dobrodošlici i istakao da je upravo sastanak s resornim ministrom za evropske integracije jedan od prvih po stupanju na dužnost nakon predaje akreditiva predsedniku Srbije.

„Moj mandat će upravo biti velikim delom usmeren na podršku evropskom putu Srbije i pomoć kroz razmenu iskustava“, poručio je Biščević.

Ambasador je takođe podvukao da je za Hrvatsku politika proširenja EU i Zapadni Balkan jedan od prioriteta predsedavanja.

Govoreći o dinamici procesa evropskih integracija u uslovima pandemije, Joksimović je istakla da Srbija očekuje da proces pristupanja država kandidata neće biti usporen, odnosno da će uspostavljeni okviri pregovora o članstvu biti poštovani.

Kako je naglasila, Srbija je sa 18 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i još pet za koje su predate pregovaračke pozicije odmakla u procesu pristupanja.

Sagovornici su izrazili uverenje da, i pored postojanja nekih otvorenih pitanja, postoje brojne oblasti za saradnju Srbije i Hrvatske na korist građana, posebno kroz programe lokalne i prekogranične saradnje iz sredstava EU, kao i važne regionalne infrastrukturne projekte.

Posebno su naglasili značaj pojačane privredne saradnje u cilju bržeg oporavka privrede dve zemlje u postpandemijskom periodu.

Izvor: Tanjug