J. Joksimović: EU partner Srbiji u borbi protiv korona virusa, ključno zajedništvo

20. mart 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU partner Srbiji u borbi protiv korona virusa, ključno zajedništvo

Evropska unija je partner Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa u trenutku kada se najveće zemlje EU suočavaju sa istim izazovima, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglašavajući značaj solidarnosti i zajedničke borbe svih evropskih naroda kako bi, sa što manje posledica, prevazišli krizu sa kojom se suočava ceo svet.


Joksimović je na pres konferenciji, a posle potpisivanja sporazuma o dodeli 7,5 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji od strane EU, kazala da je Unija formirala zalihe medicinske opreme u vrednosti od 50 miliona evra za zemlje koje se suočavaju sa pandemijom korona virusa, a koje će, istakla je, biti dostupne i Srbiji.
„Na sreću, radili smo odgovorno i Srbija je 2014. godine postala punopravna članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU, tako da je ova pomoć dostupna kako članicama EU, tako i našoj zemlji“, kazala je Joksimović.

Napomenula je da je sada u fokusu zdravlje ljudi, ali da će, kada prođe pandemija, ključna tema biti ekonomski oporavak zemalja i izrazila uverenje da će Srbija, kao što je bio slučaj posle poplava 2014. godine i u vreme migrantske krize, najviše pomoći dobiti od EU.

U skladu sa tim, kako kaže, EU je donela odluku da Fond solidarnosti, čija je sredstva u iznosu od 60 miliona evra 2014. godine samo Srbija koristila za sanaciju ekonomskih posledica poplava, sada bude dostupan svim zemljama, uz napomenu da moraju da na vreme evidentiraju sve troškove proizašle iz borbe protiv pandemije korona virusa.

„Mi sada radimo na popisivanju svih troškova da bismo, kada sredstva budu dostupna, promptno reagovali“, kazala je Joksimović.


Zahvalila je ambasadoru EU u Srbiji Semu Fabriciju i evropskim partnerima na pomoći Srbiji i dodala da ćemo nastaviti saradnju sa EU i da zajednički tražimo mogućnosti kako bi odgovorili na krizu.


„Očekujem da ćemo kao zemlja koja je blizak partner EU i pristupajuća zemlja uspeti da otvorimo dodatne evropske fondove“, navela je ministar.


Istakla je da je svaka pomoć u ovom trenutku značajna i izrazila zahvalnost Norveškoj na donaciji od pet miliona evra namenjenoj aktivnostima Srbije u borbi protiv korona virusa.

„Mi smo kao Ministarstvo radili sa norveškom ambasadom kako da prenamenimo sredstva koja su opredelili za određene projekte i uspeli smo u tome“, kazala je Joksimović.

Apelovala je na građane da budu odgovorni, disciplinovani i da uvažavaju savete i preporuke struke i zahvalila je lekarima, medicinskom osoblju, kao i pripadnicima policije i vojske, učiteljima i nastavnicima, zaposlenima u komunalnim službama i svima koji, kako je rekla, u teškim okolnostima maksimalno profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao.

„Oni stvaraju samopouzdanje kod naših građana da možemo da računamo na najviši nivo profesionalizma i posvećenosti svih koji su u sistemu“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug