J. Joksimović: Za primarnu separaciju otpada iz IPA 2017 šest miliona evra

25. jun 2019. | Užice

J. Joksimović: Za primarnu separaciju otpada iz IPA 2017 šest miliona evra

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici i državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić boravili su danas u Užicu u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe” , čiji je cilj da javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji.

Užice je prvi grad u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku Evropske unije i predstavljanje uspešnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Zajedno sa predstavnicima Skupštine grada Užica na čelu sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem, delegacija je obišla Regionalnu deponiju „Duboko“ izgrađenu uz donaciju Evropske unije, kao i Ženski centar Užice, socijalno preduzeće koje se uspešno bavi reciklažom tekstila, a koje je dobilo podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je za nabavku opreme za primarnu separaciju otpada, znači na mestu nastajanja otpada - u domaćinstvima, fabrikama, kompanijama, za regionalne deponije u Užicu, Pirotu, Pančevu, Sremu, Mačvi, iz IPA 2017, opredeljeno 6 miliona evra.

„Taj projekat je važan jer će se produžiti vek deponije, koja već sada ima problem prevelike količine deponovanog otpada. Moramo da budemo odgovorni prema sebi i životnoj sredini i da menjamo navike”, naglasila je Joksimović i navela da Srbija godišnje od EU dobije 200 miliona evra bespovratne pomoći.

„Ove sedmice biće u Briselu potpisan ugovor o još 179 miliona evra bespovratne pomoći iz IPA 2018, što će dodatno unaprediti naš reformski rad. Od tih sredstava 62 miliona evra biće opredeljeno za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu”, najavila je ministar Joksimović.

Samo za zaštitu životne sredine u Srbiji, Evropska unija je u poslednjih 19 godina donirala 402 miliona evra, a najviše je investirano u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, sisteme za zaštitu vazduha, sisteme za upravljanje medicinskim otpadom, naglasio je ambasador Fabrici.

„Regionalna deponija u Užicu je prva te vrste u Srbiji i izgrađena je donacijama EU i zajmom međunarodnih banaka. Na nju se na godišnjem nivou deponuje 86 000 tona otpada sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Danas smo dogovorili dalju saradnju kako bi Duboko nastavilo da posluje na održiv i bezbedan način. U okviru EU PRO finansiraće se u izrada kišne kanalizacije u naselju Krčagovo u Užicu. Kroz kampanju „Pogledaj oko sebe” želimo da pomognemo da se brzo i odlučno rešavaju problem životne sredine kroz saradnju centralne i lokalne vlasti”, naglasio je Fabrici.

Državni sekretar Dragan Jeremić istakao je da je da u Srbiji treba da se gradi 160 novih postrojenja za preradu otpadnih voda i da je za to potrebno šest milijardi evra, što će biti nemoguće realizovati bez pomoći EU.

Kampanja „Pogledaj oko sebe“ ima za cilj da promoviše značaj zaštite životne sredine i ujedno podigne svest i pokrene na akciju sve građane, zajednice i institucije Srbije da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Kampanju „Pogledaj oko sebe “, koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, počela je 12. juna i trajaće do polovine jula širom Srbije.

Izvor: Tanjug